Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дитячий альбом» і Каменка

Відомому твору Петра Чайковського виповнилося 130 років
21 січня, 2009 - 00:00
ПЕТРО ЧАЙКОВСЬКИЙ / ФОТО З АРХІВУ

Хто з тих, кому свого часу довелося вчитися грати на якому-небудь інструменті, не знає хоч би однієї п’єси з «Дитячого альбому» П.І. Чайковського? Але краще за всіх, звичайно, цей цикл пам’ятають ті, хто хоч трохи причетний до гри на фортепіано: «Солодка мрія», «Хвороба Ляльки», «Старовинна французька пісня», «Баба Яга» та багато інших різнохарактерних п’єс.

А чи знаєте ви, що «Дитячий альбом» композитор написав в Україні? Навесні 1878 року Петро Ілліч гостював у Каменці в сім’ї своєї молодшої сестри Олександри Іллівни Давидової. (Зараз Каменка — районний центр Черкаської області.) У листі до Н.Ф. фон Мекк від 30 квітня композитор писав: «Завтра примусь я за сборник миниатюрных пьес для детей. Я давно уже подумывал о том, что не мешало бы содействовать по мере сил к обогащению детской музыкальной литературы, которая очень небогата. Я хочу сделать целый ряд маленьких отрывков безусловной легкости и с заманчивыми для детей заглавиями, как у Шумана».

Незабаром фортепіанний цикл із 24 дитячих п’єс був написаний. Чайковський присвятив його своєму улюбленому племіннику Володі Давидову, якому на той час виповнилося сім років. Коли «Дитячий альбом» вийшов із друку, автор написав Л.В. Давидову, батькові хлопчика: «Скажи Бобику (сімейне прізвисько Володі. — Л.В.), что напечатаны ноты с картиночками, что ноты эти сочинил дядя Петя и что на них написано: «Посвящается Володе Давыдову». Он, глупенький, и не поймет, что значит посвящается!.. А Бобику, хоть ради его неподражаемо прелестной фигурки, когда он играет, смотрит в ноты и считает, можно целые симфонии посвящать».

Минули роки. 1893 року було написано Шосту «Патетичну» симфонію П. Чайковського. Вона виявилася його останнім твором і була присвячена Володимиру Львовичу Давидову, який уже виріс.

Там само, в Каменці, 125 років тому, Чайковський написав і вокальний цикл «16 пісень для дітей» на вірші А. Плещеєва. У лютому 1881 року композитор отримав у подарунок від відомого російського поета Плещеєва, з яким був знайомий ще з юності, книжку віршів «Пролісок». На книжці був дарчий напис: «Петру Іллічу Чайковському на знак поваги та вдячності за його прекрасну музику на мої погані вірші». Спочатку композитор намітив для використання в циклі кілька десятків текстів, але потім зупинився лише на чотирнадцяти Плещеєва і по одному — І. Сурикова та С. Аксакова. У жовтні 1883 року в листі до брата Чайковський пише: «Я принялся за сочинение детских песенок и пишу аккуратно по одной в день. Но это работа легкая и очень приятная, ибо я взял текстом «Подснежник» Плещеева, где много прелестных вещиц». На відміну від «Дитячого альбому», «Дитячі пісні» призначені не для виконання дітьми. Це прекрасний зразок музики для дітей у виконанні дорослих.

А у Каменці зараз існує державний історико-культурний заповідник, до складу якого входить і Літературно-меморіальний музей О.С. Пушкіна та П.І. Чайковського.

Людмила ВОЛЬСЬКА, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: