Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

25 вересня, 2008 - 00:00

У Тернополі працюють над пам’ятником Степанові Бандері

На тернопільському заводі «Оріон» уже завершене виготовлення глиняного макета пам’ятника провіднику ОУН Степану Бандері. Наразі триває робота з гіпсовими відливами, яка передує остаточному оформленню пам’ятника в металі. Про це повідомляє прес-служба Тернопільської облдержадміністрації. Як зазначив глава Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмар, в обласному бюджеті передбачено 200 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації та будівництво пам’ятника. А силами громадськості вже зібрано понад 80 тис. грн. Монумент провідника Організації українських націоналістів відкриють у Тернополі з нагоди 100-річчя Степана Бандери.

В Україні зростають масштаби корупції

Україна посіла 134-те місце зі 180 у рейтингу оцінки поширення корупції в світі. За рік показник корупції в країні погіршився на 2 пункти. Про це говориться в щорічному звіті міжнародної антикорупційної організації «Transparency International», повідомляє ЛігаБізнесІнформ із посиланням на антикорупційну організацію. Індекс України становив 2,5 (за шкалою від 0 до 10, де 0 означає найвищий рівень сприймання корупції, а 10 — найменший; разом із тим індекс нижче за межу 3,0 є показником галопуючої корупції). При цьому методи боротьби з корупцією в країні оцінюються як неефективні на тлі зростаючих масштабів цього негативного явища. За даними «Transparency International», ще минулого року український показник був вищим і становив 2,7, а 2006 року — 2,8. Результати цього року ставлять Україну в один ряд із такими країнами як Нікарагуа, Пакистан, а також Коморські острови, які також мають індекс 2,5. Із колишніх радянських республік нижчий індекс (і, як наслідок, вищий рівень корупції, на думку експертів і опитаних респондентів всередині країни та за її межами) мають Казахстан (2,2), Росія (2,1), Таджикистан, Білорусь (2,0), Азербайджан (1,9), Узбекистан, Туркменістан і Киргизстан (1,8). «Такий низький індекс сприймання корупції в Україні говорить про негативний імідж інституційної системи України та низьку інвестиційну привабливість її за кордоном. Політична корупція і корупція в державних органах, ... непрозорий бюджетний менеджмент, повна корумпованість системи державних закупівель і хабарництво в податковій інспекції вважаються проблемами, які перебувають у критичному стані», — говориться в звіті. За даними «Transparency International», надзвичайно серйозними є такі проблеми, як «неефективність, непрозорість бюрократичних процедур, корумпованість кадрів державної служби, непрозорість прийняття ухвал у державних управлінських структурах».

У Збройних силах займуться профілактикою ВIЛ/СНIДу

Близько 100 представників збройних сил, поліції, миротворців та співробітників ФНООН із понад 30 країн світу 29 вересня приїдуть в Україну, щоб обмінятися досвідом профілактики СНІДу. Фонд проведе у Києві міжнародну зустріч країн, які мають подібні проекти та успішно проводять профілактичну роботу серед військовослужбовців у своїх країнах. ФНООН в Україні має дев’ятирічний досвід роботи зі збройними силами та правоохоронними органами по запобіганню ВІЛ-СНІДу та хвороб, що передаються статевим шляхом: з Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України (Внутрішні війська та міліцейські загони), Державною прикордонною службою та Державним управлінням виконання покарань. За цей час було навчено кілька тисяч військовослужбовців, закуплено різного навчального та медичного обладнання на сотні тисяч доларів США, видані підручники, плакати та інші інформаційні матеріали для військовослужбовців. Під час впровадження цих проектів ФНООН встановив із українським урядом добрі робочі відносини, що дозволило відчутно змінити систему надання допомоги та підтримки. Досвід впровадження проектів для Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ України визнано міжнародними експертами «кращою практикою». Український проект зі збройними силами відтворено у багатьох країнах — Білорусі, Молдові, Казахстані, Туркменістані та Росії.

Нiмецька молодь пiзнає Україну

До 28 вересня у нас триватиме iнтерактивний тур нiмецької молодi, за яким Європа спостерiгає в режимi онлайн. У ході його чотири групи молодих людей з Нiмеччини (по три особи в кожнiй), подорожують усіма регiонами України з вiдео- та фотокамерами для того, щоб ознайомити європейську громадськiсть із країною на одному з найпопулярнiших онлайн-порталiв Європи. «Україна мало вiдома серед європейцiв, навiть не зважаючи на те, що вона межує з Євросоюзом i є однiєю з найбiльших держав у Європi. Ми хочемо полiпшити цю ситуацiю i позбутися стереотипiв. Упродовж туру, який триватиме два тижні, у нас буде можливiсть ближче познайомитися з Україною i бiльше дiзнатися про неї», — зазначив керiвник нiмецької групи i проекту «Європа: Україна-онлайн!» Лукас Хакельберг. За його словами, основним завданням учасникiв проекту є надання користувачам інтернету можливостi спостерiгати i формувати маршрут подорожi, i таким чином брати в ньому участь. «У нас є можливiсть фотографувати, знiмати i документувати всi переживання та враження, якi ми одразу ж передаємо для ознайомлення користувачам інтернету», — зазначив Л. Хакельберг, наголошуючи на тому, що в середньому для опублiкування iнформацiї учасникам потрiбно менше 60 хвилин. Учасникiв цього проекту обирали з 150-ти претендетiв, що подали заявки, у два етапи — шляхом голосування в інтернетi та за вибором квалiфiкованого журi. З української сторони в проектi беруть участь четверо волонтерiв вiд всеукраїнської органiзацiї «Фонд регiональних iнiцiатив», кожен з яких допомагатиме нiмецькiй молодi в регiонах. Проект здiйснюється за пiдтримки мiжнародного фонду iм. Арсенiя Яценюка Open Ukraine та мiнiстерства закордонних справ Нiмеччини. Для його здiйснення фонд Open Ukraine видiлив 20 тис. грн. Портал, на якому розмiщуватиметься iнформацiя про подорож, об’єднує понад 100 тис. нiмецькомовних європейцiв.

Екологи впевнені, що ядерного ренесансу в світі не відбувається

Атомна енергетика відіграє все меншу роль в енергозабезпеченні світу. Про це свідчать висновки дослідження «Стан світової ядерної енергетики 2007 року», підготованого на замовлення «Grrens EFA Group» і презентованого Національним екологічним центром України. Згідно з дослідженням, частка атомної енергетики поменшала в 21 країні світу з 31, де існує атомна енергетика. При цьому кількість працюючих реакторів поменшала на 5 за останні п’ять років. Основними перешкодами на шляху відродження атомної енергетики, зазначають автори звіту, є надмірна капіталізація інвестицій із дуже довгим періодом окупності, відсутність достатніх виробничих потужностей, а також досвідченого персоналу для будівництва нових блоків. «Заяви атомників про майбутнє атомної енергетики не в’яжуться з реальністю — вони так і залишаються міражем», — зазначив координатор енергетичної програми Національного екологічного центру Дмитро Хмара. За його словами, найбільш дешевою альтернативою будівництву нових енергетичних потужностей в Україні є інвестиції в енергозбереження. «З однієї гривні інвестицій у підвищення енергоефективності можна отримати в три-чотири рази більше енергії та повернути гроші вже за рік-півтора. Природно, що це не йде в порівняння з атомною енергетикою, де інвестиції повертаються протягом десятиріч, якщо повертаються взагалі», — упевнений Д. Хмара. Нагадаємо, що сумарна встановлена потужність 436 енергоблоків, які працювали в світі 2000 року, становила менше ніж 352 ГВт. Наприкінці 2007 року в світі працювало 439 блоків, тобто на один менше, ніж 2004 року і на п’ять блоків менше, ніж у історичний максимум 2002 року.

Газета: 
Рубрика: