Вживання алкогольних напоїв у помірних кількостях підвищує інтелектуальні здібності людини. До такого висновку дійшли японські лікарі, що обстежували 2000 чоловік. Щоправда, вони так і не змогли довести, що людина стає розумнішою саме від спиртного, а не від сирої риби або сиру, якими японці люблять закусувати саке і вино. Дослідники з Національного інституту довголіття обстежували 2000 чоловік у віці від 40 до 79 років, які були розподілені на групи в залежності від вживання спиртних напоїв. Виявилося, що ті, хто випивав у день не більше 540 мілілітрів спиртного (саке або вино) демонстрував кращі результати тестів в порівнянні з непитущими. У середньому показники IQ у чоловіків, що помірно вживали алкоголь, були на 3,3 бала вищi, ніж у тих, хто не пив. Для жінок виграш становив 2,5 бала. Коментуючи ці дані, автори дослідження кажуть, що встановити вірний причинно- наслідковий зв’язок в цьому випадку досить важко. З одного боку, є відомості, що алкоголь запобігає відкладенням на стінках артерій і, отже, захищає мозок від кисневого голодування. З іншого, закономірність може бути зумовлена характером закуски: сирою рибою для любителів саке і сиром для любителів вина. Ці продукти можуть чинити сприятливий ефект на функцію мозку. Не можна виключати і соціального чинника, адже люди, що випивають помірно, звичайно добре соціалізуються, мають хороших знайомих, що допомагає інтелектуальному розвитку. Вчені особливо підкреслили, що благотворно діють на мозок лише помірні дози алкоголю, а регулярне пияцтво дає абсолютно протилежний ефект.