Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знову «Новачок»?

Лондон натякає Росії на нові санкції
6 липня, 2018 - 12:38
ФОТО РЕЙТЕР

5 липня 2018 року. Еймсбері. Двоє англійців — Чарлі Роулі та Дон Стерджесс, госпіталізованих у критичному стані в Еймсбері, були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи «Новачок», повідомила поліція графства Вілтшир, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Результати дослідження надійшли з лабораторії міністерства оборони Великобританії Porton Down, пише DW. Інцидент стався неподалік від Солсбері, де в березні цього року такою ж речовиною були отруєні колишній подвійний шпигун Сергій Скрипаль і його донька Юлія. Розслідування цієї справи розпочав контртерористичний відділ британської поліції, проте правоохоронці вважають, що на життя Роулі та Стерджесс навряд чи було здійснено замах, найімовірніше, це отруєння — випадковість, пише Бі-Бі-Сі.

Тим часом британський міністр з питань безпеки Бен Воллес закликав Москву повідомити про подробиці замаху на вбивство Скрипалів. «Російська держава може цю ситуацію «виправити», якщо вони розкажуть нам, що конкретно сталося, що вони зробили, і тим самим заповнять важливі прогалини, які ми намагаємося розслідувати», — цитує його Reuters. «Я чекаю на телефонний дзвінок із Російської держави», — додав Воллес. У відповідь прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що РФ пропонувала Лондону спільне розслідування, але отримала відмову.

Міністр внутрішніх справ Великобританії Саджид Джавід натякнув на посилення санкцій проти Росії у зв’язку з новим отруєнням, пише Daily Mail. «Засуджуючи «безрозсудні та жорсткі» дії Володимира Путіна, містер Джавід сказав, що неприпустимо, щоб громадяни Сполученого Королівства ставали «умисними чи випадковими цілями».

Наталія ПУШКАРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: