Оружие вытаскивают грешники, натягивают лука своего, чтобы перестрелять нищих, заколоть правых сердцем. Оружие их войдет в сердце их, и луки их сломаются.
Владимир Мономах, великий князь киевский (1113-1125), государственный и политический деятель

Перехід... з ринком

29 января, 1999 - 00:00

Пішохідна галерея з ескалаторним підйомником на столичній вулиці Старовокзальній добре знайома не лише киянам, а й гостям міста.

Ще кілька років тому, вийшовши з поїзда, втомлені пасажири з задоволенням проходили чистою й доглянутою галереєю до трамвайної лінії. А тепер більшість людей старається проминути галерею якнайшвидше.

Лише за кілька років пішохідний перехід перетворився на шумний базар. Безліч торговельних кіосків, бабусі, котрі слізно пропонують купити батон чи жіночі колготки, наперсточники, які почуваються тут цілком затишно... Якщо раніше за годину через галерею могло пройти не менше 12,75 тисячі пасажирів, то після забудови торговельними кіосками пропускна спроможність переходу становить в лише 9, 75 тисячі пасажирів. Хто ж хазяйнує нині в галереї?

За офіційними даними, перехід підпорядковано Київському державному комунальному підприємству «Електротранс». Кілька років тому директор підприємства С.Бейкул підписав договір про оренду території в пішохідній галереї з ТОВ «Алатін» для будівництва торговельних кіосків.

Заступник начальника головного управління контролю над благоустроєм міста при Київській державній міській адміністрації Юрій Іконенко сказав кореспонденту «Дня»: «Дозвіл на оренду видано фірмі «Алатін» з умовою, що в пішохідному переході буде наведено порядок, покладено край незаконній торгівлі. На жаль, так нічого й не змінилося. Враховуючи те, що замість чотирьох-п’яти кіосків, як це було зумовлено спочатку, «Алатін» побудував уже понад десять, у галереї практично не залишилося місця для проходу пасажирів. У разі аварії уникнути людських жертв буде практично неможливо».

Утім, судячи з усього, дирекція фірми «Алатін» украй зацікавлена в тому, аби в галереї процвітав «стихійний» ринок і з’являлися нові кіоски.

Підприємець-початківець Іван Агеєв розповiдає: «На початку січня я звернувся до директора фірми «Алатін» з проханням надати мені в оренду один із торговельних кіосків. Директор фірми Алла Сикорська сказала, що готова підписати зі мною договір у тому випадку, якщо я перекажу на офіційний рахунок 285 гривень — щомісячну орендну плату і... передам їй готівкою 1000 доларів США. Подумавши, я погодився на її умови, хоча розумів, що це незаконно. Через певний час, позичивши у друзів гроші, я приніс їх Сикорській. Під час передачі грошей несподівано з’явилася міліція. Нам довелося поїхати в дільницю й давати пояснення. Близько другої години ночі нас відпустили. І, наскільки я знаю, надалі ця справа не розглядалася».

Юрій Іконенко вважає, що причина веремії в пішохідному переході криється в недогляді керівництва Київелектротрансу й міліції, котра повинна боротися з самовільною торгівлею.

«День» звернувся до Радянського РУВС із проханням прокоментувати отриману від Івана Агеєва інформацію. Чекаємо на вiдповiдь...

Інна ЗОЛОТУХІНА, «День»
Газета: 




НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ