Оружие вытаскивают грешники, натягивают лука своего, чтобы перестрелять нищих, заколоть правых сердцем. Оружие их войдет в сердце их, и луки их сломаются.
Владимир Мономах, великий князь киевский (1113-1125), государственный и политический деятель

«П’ята колона» пандемії

або Українські ковід-ідіоти
7 декабря, 2020 - 20:16
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Мій однокласник ледь вижив унаслідок тяжкої пневмонії, на яку перехворів наприкінці літа. Проте тест на COVID-19 не робив, хоч лікарка йому і пропонувала, бо вважає цю хворобу вигадкою: «Дурниця, ніякого ковіду не існує, то вигадали фармацевтичні компанії та політики! Я просто десь підхопив запалення легенів, от і все!». Відповідне щеплення, коли з’явиться вакцина, робити категорично не збирається з тієї ж причини. І це — людина з вищою освітою, яка прочитала тисячі книжок, а на додачу — тричі дідусь...

Нетипове, окреме, часткове явище, на підставі якого не можна робити висновки? Якби ж то так! В останні дні листопада Соціологічна група «Рейтинг» провела чергове всеукраїнське опитування, яке з’ясувало: 55% громадян України готові особисто зробити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде безплатною (40% — не готові). А якщо вакцина буде платною, охочих зробити щеплення стане менше — 35%, натомість 57% не стануть її робити. Цифри вражають. Чи ні, просто вони зайвий раз підтверджують рівень ідіотизму (в античному сенсі слова, як нездатності мислити та діяти в якості громадян) десятків мільйонів жителів країни? Проте так чи інакше, маємо те, що маємо, а саме: пандемію стримати на вдасться, і за ідіотизм одних розплачуватимуться інші. При цьому не має великого значення, якими є мотиви «відмовників», адже в підсумку ці люди не хочуть (чи нездатні) елементарно мислити і живуть у полоні посутньо середньовічних міфологем.

Власне, йдеться про ще один вияв масової української «злиденності думки», коли люди знехотя вдягають маску на вході в супермаркети й аптеки, і при цьому багато хто її спускає на підборіддя, у найкращому разі — на рівень рота. Мовляв, не вірю я у ваш коронавірус, проте не стану скандалити, тільки відчепіться! У цієї когорти «антимасочників» і «ковідоскептиків» є навіть свої ідеологи з числа популярних інтелектуалів, які навесні стверджували, що йдеться не більше, ніж про новий грип, а тепер заявляють, що все це змова західних монополій і владних еліт, услід за якими біжить і влада України...

Нехлюйство таке щодо суспільства та самих себе — типове серед українців. І йдеться не тільки про COVID-19. Ось дані з офіційного резюме МОЗ за епідемічний сезон, який тривав з 01.10.2018 до 19.05.2019. Отже, впродовж сезону на грип та ГРВІ перехворіло 5,4 млн людей, 65,3% з яких — діти віком до 17 років. За цей сезон грип забрав життя 64 українців, зокрема 12 дітей віком до 17 років. Жоден померлий не був вакцинований проти грипу, 11 осіб з померлих узагалі не зверталися по медичну допомогу, а кожен п’ятий звернувся вже за критичного погіршення стану здоров’я на шостий день хвороби та пізніше. З початку сезону проти грипу вакциновано 161543 людини (0,4% населення), частка дітей серед щеплених становить 24%.

Іншими словами, кілька десятків українців убили себе та своїх дітей, а кілька мільйонів погіршили загальний стан здоров’я (бо ж грип дає важчі чи легші ускладнення)... Вірне твердження? Теоретично — так, а практично... МОЗ у 2018 році закупило 350 тисяч доз протигрипозної вакцини для продажу в аптеках і вакцинації через приватні клініки. Очевидно, закуплена була ще певна кількість доз, які не йшли в продаж і призначалися для «спеціального контингенту», але їх не могло бути багато, максимум — кілька десятків тисяч. За цих обставин мене дуже цікавить, якою була доля майже 200 тисяч доз вакцини. Їх викинули, чи як? А тим часом такої кількості вистачило б, щоби вакцинувати всіх бійців на передовій, і не лише їх, чи не так? Але даних про все це, принаймні у відкритому доступі, немає, хоча тривала та епідемія не за нинішніх «турборежимників», а за «реформаторки» Супрун...

Письменник-фантаст Ян Валетов так відреагував у Facebook на інформацію соціологів: «Знаєте, яка найстрашніша новина про коронавірус з усіх за останні місяці? Не кількість хворих, померлих, які заразились безсимптомно, лежать на ШВЛ і дихають через концентратор... Це новина про те, що майже половина наших співгромадян не збирається вакцинуватися від Covid-19 навіть безплатно. Теорія змови, чіпи Гейтса, 5G, рептилоїди, антивакцинатори... Я розумію, що сперечатися і переконувати людей, яким рівень мислення підказує таку дивну лінію поведінки, марно. Але...

Не щеплений? Ти не літаєш, не їздиш в поїздах, не можеш поселитися в готель, тебе не візьмуть в санаторії. Навіть в лікарню, будь ласка, через окремий вхід. Відмова від вакцинації дітей (це вже не про ковід, а взагалі про щеплення від інфекційних хвороб) має закривати перед ними двері шкіл і інститутів. Я це говорю не тому, що злий, а тому що трохи знайомий з історією боротьби людства з інфекційними захворюваннями. І знаю чого коштувала ця перемога. І розумію, що хвороби перемогли саме щепленнями.

Це не жорстокість. Це карантинні заходи від ідіотизму... Бути терпимими до чужого неуцтва і параної, звичайно ж, дуже політкоректно і гуманно, але може погано позначитися на тривалості та якості життя тих людей, у яких немає проблем з логічним мисленням і головою».

Ян Валетов забув додати ще одну надзвичайно важливу річ: усі противники вакцинування є, по-перше, виборцями, й обирали та обиратимуть саме таку владу, яка відповідає їхньому вбогому рівню міфологізованого мислення, по-друге, лікуватимуть їх за наші гроші, коли вони приповзуть до лікарень, навіть через інший вхід. Звісно, Валетову легко окреслювати свої (як на мене, цілком прагматичні) пропозиції, але ж у нас демократія. Тому в ім’я її ми й далі братимемо посильну участь у руйнації своєї країни разом із фанатами рептилоїдів і «чіпів Гейтса». Маємо саме той випадок, коли б у пригоді став рішучий і досвідчений генерал на кшталт Скоропадського, але під суворим наглядом ідеолога на кшталт Донцова, щоб відсікати будь-які москвофільські ілюзії. Тільки де ж узяти такий тандем, якщо у нас одні ідіоти демократично обирають інших?

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ
Газета: 




НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ