Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шольц сподівається, що Китай зможе вплинути на рф у зв’язку з війною проти України

3 листопада, 2022 - 11:48
Фото ОП

Федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц сподівається, що Китай знайде "чіткі слова" для росії у зв’язку з її війною проти України та погрозами застосувати ядерну зброю.

Як передає Укрінформ, про це німецький канцлер написав у своїй статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung перед візитом до Китаю 3-5 листопада.

"Війна росії проти України брутально ставить під сумнів міжнародний порядок миру та безпеки", - зазначив Шольц.

Він зазначив, що рф навіть вдається до погроз застосування ядерної зброї, тим самим, "погрожуючи перейти "червону лінію, що зачепить все людство."

"Ще на початку року в заяві з іншими постійними членами Ради Безпеки ООН Китай чітко позиціонував себе проти використання чи навіть погроз застосування ядерної зброї. Як постійний член Ради Безпеки Китай несе особливу відповідальність. Чіткі слова Пекіна на адресу москви є важливими – для Статуту ООН та його принципів", - написав очільник німецького уряду.

За його словами, до таких принципів належить, зокрема, "збереження територіальної цілісності всіх держав".

Як повідомлялось раніше, у вівторок заступник голови ради безпеки рф дмитро медведєв заявив, що деокупація Україною своїх територій є "прямим приводом" для застосування росією ядерної зброї.

Видання The New York Times також повідомило з посиланням на представників американської розвідки, що російське військове керівництво нещодавно обговорювало, коли і як москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. 

Раніше президент США Джо Байден заявив, що росія ризикує зробити "дуже серйозну помилку", якщо вирішить розгорнути та застосувати на території України ядерну зброю.

Міністр оборони США Ллойд Остін також публічно попередив кремлівське керівництво, що в разі застосування рф ядерних компонентів у війні проти України, кремль отримає серйозну відповідь, і не лише з боку Сполучених Штатів.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ