Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У столиці Польщі триває виставка “Україна. Під іншим небом”

6 листопада, 2022 - 14:13
Фото Wystawa „Ukraina. Pod innym niebem” | “Ukraine. Under a Different Sky” | «Україна. Під іншим небом»

У Центрі сучасного мистецтва “Уяздовський замок” у столиці Польщі триває виставка “Україна. Під іншим небом”.
На ній представлено понад двісті робіт 32 українських митців, які представили свої роботи, створені вже після початку російського вторгнення в Україну, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як підкреслили організатори виставки, представлені витвори зображують звірство російських загарбників і намагаються достукатися до сумління громадськості усього світу. На сьогодні це наймасштабніша виставка сучасного українського мистецтва, що відображає реакцію митців на війну та варварський напад росії.

“У Польщі українці дійсно живуть під іншим небом. Сподіваємося, що незабаром небо, в якому не летять ракети, буде і над Україною. Сьогодні український народ об'єднаний, як ніколи, і кожен бореться за свободу України, в тому числі на мистецькому фронті. Наша культура стає ще сильнішою. Ми непереможні!”,- заявив на відкритті виставки посол України в Польщі Василь Зварич.

Він подякував польському народові за підтримку і солідарність.

Своєю чергою заступниця міністра культури і національної спадщини Польщі Ванда Звіногродська зачитала лист від імені віцепрем'єра, міністра культури Пьотра Глінського. Урядовець зауважив, що мета виставки - “поділитися травматичним досвідом, який має стати пересторогою для усіх“.

“Бажаю громадськості, щоб ця виставка стала не лише джерелом естетичних вражень, а й роздумів”,- підкреслив у листі Глінський.

У коментарі Укрінформу співкураторка виставки Вікторія Бурлака зазначила: Україна має доносити правду про цю війну, свої відчуття і переживання, адже світ потроху звикає, що війна триває.

“Але ми маємо показати, що це не банальність, що це наш щоденний подвиг, щоденна звитяга. Крім того, що ми непереможні, ми також травмовані і страждаємо, відтак про війну, поки вона триває, треба говорити щодня”,- наголосила Бурлака.

Вона зазначила, що на виставці представлено найкращі імена сучасного українського мистецтва. Тут експонуються усі жанри – відео, інсталяції, фотографії, живопис, кераміка.

За словами Бурлаки, виставка триватиме до 12 березня наступного року, після чого її покажуть в інших містах Європи.

Фотограф Тарас Бичко в коментарі агентству сказав, що в умовах, коли світ втомлюється від війни, така масштабна виставка різноманітних мистецьких мов дуже важлива.

“Цим можна достукатися до глядача, він пам’ятатиме, він розумітиме, оскільки мистецтво говорить не звичайною мовою, а мовою відчуттів. Ця мова відчуттів створює культурний фронт, надзвичайно сильний і потужний. Це все - про українців, які не занепали духом, а знаходять сили існувати і розвиватися”,- наголосив Бичко.

Виставку організовано за сприяння Польського Інституту в Києві, міністерства культури і національної спадщини РП, канцелярії прем'єр-міністра  та МЗС Польщі.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ