Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

рпц забрала кримські єпархії УПЦ МП після заяви про її незалежність

7 червня, 2022 - 18:48
Фото Reuters

Синод російської православної церкви у Москві 7 червня засудив собор Української православної церкви московського патріархату, на якому пролунали заяви про незалежність від рпц, а також забрав в української церкви кримські єпархії.

Про це повідомляє пресслужба російської православної церкви, інформує hromadske.

На зібранні заявили, що змінити статус УПЦ МП можливо лише постановою помісного собору рпц. А самостійні рішення щодо зміни статусу в рпц вважають «розколом» усередині церкви. Також у російській церкві вважають, що українська влада та «екстремістськи налаштована частина українців» нібито тиснуть на українську церкву московського патріархату.

Крім того, на Синоді вирішили, що зараз неможлива регулярна комунікація між УПЦ МП та кримськими єпархіями, які досі підпорядковувались українській церкві. Тож вирішили прийняти Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську єпархії у безпосереднє підпорядкування патріарху кирилу. Ці єпархії мають утворити Кримську митрополію.

Українська православна церква (московського патріархату) 28 травня зібрала Собор у Києві щодо питань церковного життя, які виникли після початку повномасштабної війни рф проти України.

Собор УПЦ заявив, що засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!», звертається до влади України та рф з проханням продовжувати переговорний процес, а також висловлює незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні.

«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української православної церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української православної церкви», — йдеться в повідомленні.

Попри віддалення від московського патріарха, Українська православна церква заявила про «глибокий жаль у зв’язку з відсутністю єдності в українському православ’ї» та «існування розколу».

Для відновлення діалогу в УПЦ хочуть, аби представники Православної Церкви України «припинили силові захоплення храмів та примусові переводи парафій». Окрім того, від ПЦУ вимагають «усвідомити, що їхній канонічний статус є фактично неавтокефальним».

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ