Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Столтенберг: Війна в Україні входить у критичну фазу

9 вересня, 2022 - 19:18
Фото nato.int

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна в Україні входить у критичну фазу.

Про це він сказав на спільній з держсекретарем США Ентоні Блінкеном пресконференції у Брюсселі, передає Укрінформ.

«Війна в Україні входить у критичну фазу. Українські війська змогли зупинити наступ москви на Донбасі, завдати удару у відповідь та повернути територію. Буквально за останні кілька днів ми спостерігаємо просування як на півдні, (у Херсонській області), так і на сході (у Харківській області). Це свідчить про хоробрість, уміння та рішучість українських військ. І це свідчить про те, що наша підтримка кожного дня змінює ситуацію на полі бою», - заявив Столтенберг.

За його словами, Північноатлантичний альянс підтримуватиме Україну в довгостроковій перспективі.

«У червні лідери НАТО погодили посилений пакет допомоги (Україні - ред.). З паливом, продовольством, медичним приладдям, військовим спорядженням, захищеними комунікаціями та обладнанням для боротьби з мінами та безпілотниками. Ми підтримуватимемо Україну в довгостроковій перспективі. І допоможемо їй перейти від обладнання радянської епохи до сучасного обладнання НАТО», - сказав керівник Альянсу.

Водночас Столтенберг зауважив, що у найближчі місяці єдність і солідарність НАТО випробовуватимуться з огляду на тиск у зв'язку з поставками енергоносіїв і зростанням вартості життя, спричиненими розв'язаною росією війною.

«Але ціна, яку ми платимо, вимірюється грошима, тоді як ціна, яку платять українці, вимірюється життями. Втраченими життями, щодня», - заявив генсек НАТО.

Він наголосив на необхідності продовжувати підтримку України.

«Водночас ми посилаємо москві чіткий сигнал про нашу готовність захищати кожен сантиметр території Альянсу», - заявив очільник Альянсу.

Як повідомлялося, державний секретар США Ентоні Блінкен перебуває з візитами в країнах Європи. У четвер, 8 вересня, він відвідав Україну, після чого заплановані його зустрічі в Брюсселі з керівництвом НАТО і ЄС.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ