Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Науковий інститут розробив засоби індивідуального захисту для журналістів, які працюють у зонах бойових дій

10 листопада, 2022 - 18:54
Фото mediacenter.org.ua

«Український науково—дослідний інститут оборонних технологій», спільно із заводом з вироблення засобів індивідуального захисту розробили спеціальну концепцію із безпеки для журналістів, що працюють  у зонах бойових дій. Він складається із набору спеціального безпекового оснащення для преси. Набір містить не лише бронежилет та каску, а й інші необхідні для безпеки та зручності журналіста предмети: тримачі, підсумки, рюкзак, тощо. Також розроблена концепція безпеки містить добірку рекомендацій, як саме  використовувати вищезазначені винаходи та як поводитись у критичних ситуаціях. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна розповів Антон Семенов, СЕО «Українського науково—дослідного інституту оборонних технологій». 

«Ми взялись за цей проект, тому, що до нас звернулись журналісти, які постійно висвітолюють те, що відбувається, які постійно бувають у зоні проведення бойових дій і потребують захисту. Як правило, вони потрапляють туди, маючи бронежилет і маючи шолом. Деякі мають з собою аптечки, але, на жаль, вони скомплектовані так, що не відповідають тому, що буде потрібно у разі надзвичайної ситуації. Ми прислухались до журналістів, їхніх потреб, вислухали їхні болі, використовуючи досвід в розробці систем захисту, ми розробили такий концепт, який відповідає бажанням журналістів», — розповів Антон Семенов.

Разом із Максимом Максимовим, директором з технологій  «Українського науково—дослідного інституту оборонних технологій» та Ольгою Гужвою,    програмною менеджеркою проєкту Ukraine Voices IWPR та (Інститут вивчення війни та миру — ред.) у Медіацентрі Україна вони презентували цей набір.

«Безпосередньо весь набір, крім бронежилета, вміщається в сумку, яку можна також носити як рюкзак. Також, із крупних речей, ось такий рюкзак, в який можна помістити речі, які безпосередньо потрібні кореспонденту під час виконання обов’язків…. Сам бронежилет має підсумок, який журналіст може використовувати як органайзер. Туди може поміститись планшет, безпосередньо апаратура для запису, мікрофони і все це буде захищено», — розповів Антон Семенов.

«Тобто кожен гаджет, кожна технічна деталь, яка є у журналіста — під неї є спеціальні речі, щоб це було зручно і безпечно», — додала Ольга Гужва.

Також, за її словами, безпекові комплекти для журналістів розробники будуть ще допрацьовувати та тестувати. А згодом — поставлятимуть їх редакціям, та, за необхідності, проводитимуть тренінги із експлуатації оснащення.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ