Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Слідом за антибіотики наркотичні (психотропні) препарати відпускатимуться за е-рецептом – з 1 листопада

13 жовтня, 2022 - 14:44

З 1 листопада наркотичні (психотропні) препарати будуть відпускатися за електронним рецептом. А з 1 серпня антибіотики вже можна придбати за ним. Щоправда, з огляду на війну в країні одночасно діє й паперовий рецепт. Також нововведення не поширюється на регіони, де ведуться бойові дії, та тимчасово окуповані. А ще на роботу волонтерських спільнот, чия діяльність спрямована на забезпечення потреб воєнного часу.

 

Чи аналогічний перехідний період передбачений для відпуску наркотичних (психотропних) препаратів? Як довго він триватиме, адже МОЗ анонсувало, що з весни наступного року всі рецептурні препарати будуть доступні за електронним рецептом? Про це говоримо із заступницею міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марією Карчевич.

- Впровадження електронних рецептів – це ще один із кроків цифровізації медичної сфери, а також виконання “домашнього завдання” України щодо вступу до ЄС у частині забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків.

Коли говоримо про електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати, то йдеться про лікарські засоби сильної дії, які потребують пацієнти зі складними захворюваннями. Власне паперовий рецепт (форма № 3) діє дуже короткий проміжок часу, а саме десять днів. Як результат, пацієнтам, яким приписано тривале лікування, доводиться щоразу звертатися до лікаря для отримання нового призначення. 

Коли говоримо про впровадження електронного рецепта, то перше призначення здійснюється з фізичним оглядом пацієнта, а вже наступне – може здійснюватися дистанційно за допомогою електронних інструментів. Лікар виписує е-рецепт і пацієнт отримує смс з кодом підтвердження, з яким звертається до аптечного закладу. Таким чином, спрощуються умови відпуску, оскільки повторні рецепти вони можуть отримати дистанційно за допомогою електронних інструментів.  

 

- Щоби виписати електронний рецепт, необхідно, аби медичний заклад був підключений до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). У країні восьмий місяць війна. Ще й почалися перебої з електропостачанням. З огляду на це з якою частотою медзаклади підключаються до ЕСОЗ?

- Десь на третій місяць повномасштабного вторгнення Україна почала планувати відбудову. Набула статус кандидата на вступ до ЄС. А між тим забезпечує життя тут і зараз. Часто західні партнери дивуються, що країна живе та розвивається – наскільки це можливо в нинішніх умовах.

З урахуванням нинішньої ситуації власне і впроваджується перехідний період, коли діятимуть електронні й паперові рецепти. Також це час та можливість підготуватися для тих закладів, які ще не працюють із системою. На сьогодні з електронною системою охорони здоров’я працює більше 7000 медзакладів та 16 000 аптечних пунктів. 

Тобто уже велика кількість закладів більш, ніж за 5 років, - підключена та успішно працює з ЕСОЗ.

 

До речі, МОЗ анонсувало, що в наступному році, очевидно, з урахуванням ситуації в Україні, усі рецептурні препарати продаватимуться за рецептом.

Дійсно, з весни 2023 року буде впроваджено е-рецепти на всі рецептурні препарати. І зараз якраз час, щоби доєднуватися до ЕСОЗ. Е-рецепт вводимо поетапно, починаючи із найбільш популярних, важливих препаратів. Як відомо, уже електронний рецепт на антибіотики впроваджений з 1 серпня. З листопада будуть наркотичні препарати за е-рецептом. У наступному році – всі рецептурні препарати.

То скільки українців скористалися е-рецептом на антибіотики за два з половиною місяці?

-З 1 серпня в Україні виписали вже більш як 200 тисяч електронних рецептів на антибактеріальні лікарські засоби. Відпуск антибіотиків за е-рецептом запобігає їх безконтрольному прийому, що може призвести до незворотних наслідків. 

 

Розмовляла Настя Хамар

 

 

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ