Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Львові оцифрують комплекс Вірменської катедри та ще три храми

16 червня, 2022 - 13:19

У давньому місті Лева невдовзі кілька пам’яток культурної спадщини матимуть власні 3D-моделі. Про це повідомляють у Львівській міській раді з посиланням на керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілію Онищенко.

Роботи відбуватимуться за фінансового сприяння фундації «ALIPH», а оцифровуватимуть вони об’єкти Вірменського ансамблю – церкву, дзвіницю, огорожу та колону святого Христофора, а також Преображенську церкву, храм Іоана Золотоустого та дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що у Сихівському районі Львова.
Керівник управління охорони історичного середовища ЛМР особливо наголошує на тому, що роботи з оцифрування об’єктів, які є універсальною світовою цінністю та перебувають під захистом ЮНЕСКО, в сьогоднішніх реаліях – особливо актуальні, бо лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і, у разі руйнування, відтворити її точну подобу.

«3D-сканування – дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це – документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку, – говорить Лілія Онищенко. – Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проєктно-кошторисної документації. Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування замість традиційних обмірів, а зараз робимо на найважливіших пам’ятках. Дякуємо міжнародним донорам, які допомагають захищати нашу культурну спадщину».

Крім 3D-сканування вище названих об’єктів, у співпраці з фундацією у місті відреставрують унікальні вітражі у храмі Івана Золотоустого та в житловому будинку на вул. Князя Романа, 34, а ще – оцифрують архів давніх проєктів.

Планується й другий етап співпраці з «ALIPH» у Львові, і тоді йтиметься про ще 10 об’єктів культурної спадщини. Зокрема, Костел кармелітів босих, віллу Юзефи Франц, палаци Сосновського та Сєменських-Левицьких.

У Львівській міській раді нагадують, що у Львові 3D-моделі вже створили для кількох архітектурних пам’яток, зокрема – для Домініканського та Бернардинського костелів, каплиці Боїмів та Сикстів.

Довідково:

Фундація «ALIPH» – Міжнародний альянс захисту культурної спадщин в зоні конфліктів, що базується в Швейцарії та функціонує на засадах державно-приватного партнерства.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото подвір'я Вірменської церкви – ЛМР

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ