Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Суд у Нідерландах підтвердив, що малайзійський Боїнг був збитий російським «Буком»

17 листопада, 2022 - 16:28

Суд у Нідерландах дійшов висновку, що пасажирський літак Boeing рейсу MH17 Malaysia Airlines збили зенітно-ракетним комплексом "Бук", ракету випустили з боку селища Первомайське Донецької області. Про це під час сьогоднішнього засідання заявив головуючий суддя Фредерік Стейнхаус, повідомляє кореспондент УНН.

"Суд уже може заявити, що MH17 був збитий ракетою, випущеною з сільськогосподарського поля під Первомайським", – сказав суддя.

За словами судді, суд дійшов висновку про те, що росія мала ефективний контроль над східними територіями України влітку 2014 року.

За висновком суду, росія мала загальний контроль над так званою "днр". Таким чином суд вважає, що з середини травня мав місце міжнародний військовий конфлікт між Україною та "днр", яка була під повним контролем росії.

Протягом 14 днів після винесення вироку сторони обвинувачення та захисту можуть оскаржити рішення суду. Жоден з чотирьох обвинувачуваних у четвер не був присутній на засіданні суду.

Також додамо, що сьогодні, 17 листопада, – рівно 100 місяців з моменту катастрофи MH17. Вона сталася 17 липня 2014 року.

Нагадаємо

Під час слухань у липні поточного року єдиний обвинувачений, представлений адвокатами у процесі, Олег Пулатов сказав останнє слово перед судом. Він заявив, що не визнає своєї провини у збитті пасажирського літака.

Раніше прокуратура Нідерландів оголосила запит на вирок, який вимагає для підсудних Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка довічне ув'язнення.

Справа MH17

17 липня 2014 року Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий у небі над Донецькою областю. Усі 298 людей, які перебували на борту, загинули.

24 травня 2018 року спільна слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", яка належить 53 бригаді з міста Курська в російській федерації.

У червні 2019 року слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних у причетності до катастрофи MH17.

Процес у справі MH17 у окружному суді Гааги розпочався 9 березня 2020 року. Судовий процес стосується перших чотирьох обвинувачених у збитті літака рейсу MH17.

Підозрювані – троє громадян росії та один України – Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ