Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Міська влада Умані має визначити межі стародавнього єврейського цвинтаря і не проводити там житлової забудови, - Шейхет

22 вересня, 2022 - 17:45

Проща в Умань світової юдейської спільноти має стати еталонним прикладом духовного співробітництва українців та євреїв, але для цього потрібна повага до рішень судів, які зобов’язали міську владу визначити межі стародавнього єврейського цвинтаря і не проводити там житлової забудови.

Про це на конференції “Проща хасидів: проблеми та перспективи” заявив один із духовних авторитетів України, очільник представництва Американського Об’єднання комітетів для євреїв колишнього радянського союзу Мейлах Шейхет, передає кореспондент Укрінформу.

“Україна — колиска хасидизма, українська земля є святою для кожного єврея, тож проща в Умань світової юдейської спільноти має стати еталонним прикладом духовного співробітництва українців та євреїв. Для цього потрібні просвітництво, організація процесу, повага до українських законів та рішень українських судів, які зобов’язали міську владу визначити межі поховань Уманської трагедії та не проводити там житлових забудов”, - сказав він.

На думку Шейхета, однією з причин негативних резонансів, яку супроводжують прощу хасидів до Умані, є те, що досі не виконуються рішення українських судів про заборону забудови на місці єврейських поховань. За його словами, саме те, що територія, яка є історико-культурною спадщиною, було і є кладовищем, проте забудовується, – це приховане джерелом конфлікту, у яких зацікавлені вороги України.

Шейхет стверджує, що поряд із кладовищем є величезна вільна територія, де можна було б побудувати всю інфраструктуру для паломників. Втім, за його словами, «влада використовує саме територію кладовища та свідомо роздає землі, які є землями єврейських поховань, хоча адміністрація знала про межі поховань».

За словами Шейхета, ще 1994 року було прийнято рішення про встановлення меж Історико-культурного центру із вшанування рабина Нахмана, але всупереч цьому рішенню там продовжується житлова забудова. Тож представництво Американського Об'єднання комітетів виграло суди першої, касаційної та апеляційної інстанції, щоб зобов’язати владу визначити межі поховань, сказав він.

Також Мейлах зазначив, що від вирішення проблем поховань залежить, чи прийдуть в Україну інвестиції від світової єврейської спільноти. Натомість у цій ситуації Шейхет бачить нехтування українсько-єврейськими відносинами, яке грає на руку ворогам України, додав він.

Як повідомлялося, могила цадика Нахмана на єврейському кладовищі в Умані є місцем паломництва для хасидів з усього світу. Щороку вони туди з’їжджаються для святкування юдейського нового року Рош Гашан.

Тим часом хасиди стверджують, що забудовано вже понад 70% історичної території уманського єврейського кладовища, а неподалік могили цадика зведено дев’ятиповерхові будинки.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ