Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хіміки «Львівської політехніки» виготовляють гідрогелеві лікувальні пов’язки для поранених воїнів

25 березня, 2022 - 18:21

Відразу ж варто зазначити, що над ідеєю гідрогелевих лікувальних матеріалів науковці-хіміки «ЛП» – Інституту хімії та хімічних технологій – працювали десять років, а в останні два – вдосконалювали напрацювання.

Початок війни і гостра потреба в таких лікувальних засобах змусили перевести дослідження у практичну площину, позаяк гідрогелеві пов’язки зараз дуже потрібні – як такі, що пришвидшують і полегшують загоєння опіків та поранень.

Науковці розпочали налагодження технологічного процесу 25 лютого, а вже 8 березня випустили перші промислові партії. Про це повідомляє керівник Центру комунікацій Національного університету «Львівська політехніка» Наталія Павлишин. І додає, посилаючись на начальника Науково-дослідної частини «ЛП» Романа Небесного, що і зараз триває робота над розвитком тематики та ідей щодо форм застосування і властивостей пов’язок – залежно від типу ушкодження. «Їх можна наповнювати різними лікувальними засобами – наприклад, знеболювальними, антисептиками, кровоспинними і загоювальними. Вони мають пролонговану дію, протиалергенні, а також не потребують частих перев’язувань. Ці засоби належить до класу вологого загоєння ран, яке значно ефективніше, аніж сухе», – цитує Наталія Павлишин Романа Небесного.

Варто додати, що аналогічні імпортні пов’язки коштують орієнтовно 200 гривень за штуку, натомість вартість виготовлених у Політехніці суттєво менша.

Станом на нині всі продуковані «ЛП» гідрогелеві пов’язки передаються у клініки безкоштовно, оскільки собівартість їх додатково знижується за рахунок компонентів, які доставляють волонтери, а праця політехніків – це соціальний внесок у загальну справу перемоги над ворогом. Наразі вдається виготовити щодня 400–500 гідрогелевих лікувальних матеріалів. У планах – щонайменше утричі збільшити виробництво. Вагому матеріально-технічну підтримку для експлуатації та оптимізації технологічного процесу Науково-дослідної частини «Львівської політехніки» на волонтерських засадах забезпечують кондитерська корпорація «Рошен», фармацевтична компанія з Польщі, Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України, Інститут біології тварин НААН та Львівська міська рада.

Перші партії пов’язок політехніки вже відправили у медзаклади Києва, Львова, Попасної та в район Пісків.

«Ця технологія вже переросла лабораторні зразки й експлуатується в напів промисловому режимі», – наголошують у «Львівській політехніці». І планують шукати інвестора, який зможе розгорнути повноцінне промислове виробництво для забезпечення великого попиту на гідрогелеві лікувальні пов’язки в Україні.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото «Дню» надали у «Львівській політехніці»

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

Джерело: День

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ