Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Україні 29 вересня вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру

29 вересня, 2022 - 11:17
Фото з архіву "Дня"

«Звільнення» українців від більшовиків нацисти розпочали з винищення єврейського населення. Його апофеозом стали вересневі розстріли в Бабиному Яру…

Розповідає Сергій Зятьєв, видання АрміяInform.

Літо 1941-го. Німці стрімко наступають і на 89-му дні війни, 19 вересня, вже господарюють у Києві. До цього вони «відзначилися» розстрілами євреїв Шепетівки, Бердичева, Вінниці, Кам’янця-Подільського та інших «визволених» міст і сіл, позбавивши життя майже 100 тисяч осіб. 28 вересня у Києві з’являються оголошення, в яких йдеться про те, що 29 вересня всім євреям належить зібратися на розі вулиць Мельникова та Дегтярівської, взявши із собою документи, цінні речі, теплий одяг. За невиконання наказу — розстріл. Наступного дня у вказаному місці збирається сила-силенна люду. За кілька годин багатотисячна колона у супроводі гітлерівців вирушає в напрямку урочища Бабин Яр. Згодом цей маршрут історики назвуть дорогою смерті.

Чому місцем масового винищення десятків тисяч людей гітлерівці обрали саме Бабин Яр? Існує кілька версій. Якщо вірити одній з них, в 30-х роках «енкаведисти» розстрілювали тут людей, і тому німці теж уподобали це урочище. Деякі «дослідники» кажуть, що у Бабиному Яру в 1932-1933 роках ховали жертв Голодомору. Проте жодних підтверджень цьому немає. Найбільш правдоподібною здається та версія, згідно з якою головну роль тут зіграв ландшафт — рови та яруги, а також віддаленість від центру міста, що допомагали нацистам приховувати їхні злочини.

Бабин Яр є святим місцем і для кожного єврея, і для кожного українця. В путінській росії багато говорять про Голокост, необхідність шанувати пам’ять невинно убієнних в роки війни представників цього древнього народу. Але таке «піклування» не завадило рашистам вгатити ракетою по Бабиному Яру, вбивати українських євреїв «Іскандерами», «Калібрами», бомбами.

Нацистські звірства в Бабиному Яру тривали аж до листопада 1943 року, коли гітлерівці залишили місто. В цьому урочищі фашисти знищили п’ять ромських таборів, 621 члена Організації Українських Націоналістів, зокрема поетесу Олену Телігу, її чоловіка Михайла й редактора газети «Українське слово» Івана Рогача. Тут знайшли свою смерть чимало підпільників, партизанів і в’язнів Сирецького концтабору. Скільки всього — достеменно невідомо.

Ми лише знаємо — зі звіту німців, відправленого шефу СС Гіммлеру, що «29-30 вересня у Києві ліквідовано 33 771 особу єврейської національності». Загалом, на думку істориків, Бабин Яр став братською могилою для майже 200 тисяч людей, третину з яких становлять саме євреї.

Читайте більше у матеріалах "Дня":

"Біль український, біль всесвітній...";

"Бабин Яр та постколоніальний підхід";

"Уроки трагедії";

"Непрості сюжети навколо Бабиного Яру";

"Новий історичний...";

"Що відбувається довкола Бабиного Яру сьогодні?" .

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ