Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Санкції проти російських медіа є найкращим рішенням, щоб захистити наші суспільства, - Джапарова

29 жовтня, 2022 - 11:52
Фото mfa.gov.ua

28 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова відкрила онлайн-захід «Креативні шляхи посилення стійкості до дезінформації та неправдивих відомостей в буремні часи», який організували постійні представництва України, Литви, Польщі та Сполученого Королівства при ООН в рамках Глобального тижня медіаграмотності. Повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«Дезінформація та пропаганда є частиною інструментарію Росії у її війні проти України. З 24 лютого російські офіційні особи та пропагандисти заполонили світ дезінформацією та фейковими новинами, аби виправдати агресію Росії та створити фальшиві приводи для скоєння своїх злочинів. Серед найсвіжіших – фейк про так звану «брудну бомбу», яку Україна нібито розробляє для нападу на Росію. Російська делегація навіть наважилася просувати його в рамках ООН та скликала Раду Безпеки ООН для обговорення цього фейку», — наголосила перша заступниця міністра.

Серед інших прикладів російської дезінформації Еміне Джапарова навела наміри Росії перекласти відповідальність на Україну за нібито провокування світової продовольчої кризи. У цьому зв'язку вона підкреслила, що саме російські окупанти заблокували українські порти, поставили під загрозу свободу судноплавства, обстрілювали українські сховища із сільськогосподарською продукцією, перекривали транспортні шляхи. «І сьогодні Росія знову погрожує відновити «голодні ігри», - підсумувала перша заступниця міністра.

Еміне Джапарова зазначила, що протягом перших днів повномасштабного вторгнення абсолютним пріоритетом для України на інформаційному фронті стало перехоплення ініціативи з тим, щоб не дозволити Росії нав’язати світу своє бачення ситуації: «Я пам’ятаю, як у 2014 році було дуже складно пояснити навіть європейській аудиторії, що це справжня війна, а не криза. Що це саме Росія розв’язала війну, а не якісь «бойовики»... Я рада, що нам вдалося розкрити світу очі та завдати удару по російській пропагандистській машині».

Перша заступниця міністра наголосила, що санкції проти російських медіа були і залишаються найкращим рішенням, щоб захистити наші суспільства. Проте шкідливий вплив російської пропаганди та дезінформації досі присутній. Тому що вона за багато років пустила глибоке коріння по всьому світу. «Заклики до умиротворення, маніпулювання зростанням цін, спроби підірвати військову підтримку - це лише частина викликів, з якими ми маємо справу щодня», — розповіла Еміне Джапарова.

Еміне Джапарова запропонувала створити за участю Департаменту глобальних комунікацій Секретаріату ООН спеціальний вебсайт, який містив би найкращі практики та творчі ідеї у сфері боротьби з дезінформацією.

Читайте "День" в Facebook, Тwitter, дивіться на Youtube та підписуйтесь на канал сайту в Telegram!

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ