Оружие вытаскивают грешники, натягивают лука своего, чтобы перестрелять нищих, заколоть правых сердцем. Оружие их войдет в сердце их, и луки их сломаются.
Владимир Мономах, великий князь киевский (1113-1125), государственный и политический деятель

Франківці відкривають 101-й сезон

1 жовтня глядачів запрошують на виставу-притчу «Украдене щастя»
25 сентября, 2020 - 10:18
ВИСТАВА «УКРАДЕНЕ ЩАСТЯ» ПРО КОХАННЯ І ЗРАДУ, ПРИСТРАСТЬ І ЧЕСТЬ, СОВІСТЬ І ПРОЩЕННЯ... НА ФОТО ВИКОНАВЦІ ГОЛОВНИХ РОЛЕЙ: ТЕТЯНА МІХІНА (АННА) ТА ОЛЕКСАНДР ЯРЕМА (МИКОЛА ЗАДОРОЖНИЙ) / ФОТО НАДАНЕ НАЦІОНАЛЬНИМ ТЕАТРОМ ІМ. І. ФРАНКА

Нагадаємо, «День» повідомляв про масштабне святкування ювілею Першої драматичної сцени нашої країни (див. «Сто років         — це багато, чи мало?» https://day.kyiv.ua/uk/photo/sto-rokiv-ce-bagato-chy-malo), планувалося, що свою завісу  і новий відлік історії розпочнеться 15 вересня. Але...  через те, що Київ увійшов до «помаранчевої зони», кілька провідних акторів Національного театру ім. І. Франка захворіли на COVID-19,  то довелося митцям зробити паузу, колективу піти на карантин,  і перенести  відкриття сезону на 1 жовтня.

За традицією, франківці  відкривають завісу українською класикою, — нині це буде одна з останніх прем’єр — «Украдене щастя» (на фото).  Постановку за однойменною п’єсою Івана Франка  здійснив Дмитро Богомазов, головний режисер  театру.  Це психологічна притча  про кохання і зраду, пристрасть і честь, совість і прощення.  Головні ролі виконають: Олександр Ярема (Микола Задорожний), Тетяна Міхіна (Анна) і Дмитро Рибалевський (Михайло Гурман)...

Скоро глядачів чекають ще кілька цікавих новинок. Нині йдуть репетиції двох постановок. «Трамвай бажання» — одну з найвідоміших п’єс Теннессі Вільямса ставить молодий режисер Іван Уривський. А його  досвідчений колега Юрій Одинокий звернувся до героїчної комедії Ростана «Сірано де Бержерака». У планах франківців  також є  романтична поема «Пер Гюнт» Г. Ібсена, про яку мріяли майстри — Сергій Володимирович  Данченко і Богдан Сильвестрович Ступка (світла їм пам’ять), і от цей амбітний проєкт все ж з’явився в афіші.  Своє сценічне прочитання класики запропонує І. Уривський.

За словами керівництва театру,  на Великій і Камерні сценах демонструються вистави на різні глядацькі смаки, і за рекомендаціями МОЗ,  з дотриманням всіх санітарних норм. Актори з нетерпіння чекають на зустріч зі своїми шанувальниками.

Для тих, хто не потрапить  на прем’єру, нагадуємо, що наступний показ вистави «Украдене щастя» відбудеться 27 жовтня.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: 




НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ