Оружие вытаскивают грешники, натягивают лука своего, чтобы перестрелять нищих, заколоть правых сердцем. Оружие их войдет в сердце их, и луки их сломаются.
Владимир Мономах, великий князь киевский (1113-1125), государственный и политический деятель

На крок ближче

«Проєкт «Особливі історії особливих» має на меті змінити ставлення до інклюзії», — Крістіна ТОРОП
22 октября, 2021 - 10:36

Ми часто чуємо слово інклюзія. Та чи так само часто практикуємо його у повсякденному житті? Адже йдеться не лише про толерантне ставлення до людей з інвалідністю, а й про конкретні кроки для творення справді інклюзивного суспільства. Одним із таких кроків є проєкт «Особливі історії особливих».

Герої проєкту — учні Спеціальної школи «Шанс» у Дніпрі. Це діти, яких ми звикли називати особливими, і вони хочуть нам розповісти чимало історій. Наприклад, про похід у гори всією сім’єю, про те, як класно слухати в дорозі улюблену музику, про знімання відео для свого ютуб-каналу, про перемогу в пісенному конкурсі чи на футбольному матчі — словом, про таке насичене та яскраве життя!

Усі ці історії були вміщені у книгу з «Особливі історії особливих» назвою. Крім дитячих розповідей, тут є тексти батьків і учителів — вони теж мають чим поділитися. Проте й історії дорослих — не про відчай чи страждання. Тут про любов, гармонію, безумовне щастя, боротьбу, силу й підтримку — про такі важливі для кожного речі.

Ідея створення проєкту виникла у Дарини Максимець, директорки Видавничого дому «Букрек» у Чернівцях. Багаторічний досвід роботи над створенням підручників для дітей з особливими освітніми потребами дав підстави перейти до дещо іншого типу інклюзивної літератури. Так і з’явилося бажання реалізувати проєкт «Особливі історії особливих». Редакторка видавництва Інна Криворук та дизайнерка Анна Андреєва зробили книжку «Особливі історії особливих» поліформатною. Окрім друкованого видання, на сайті проєкту та видавництва розміщена ще і його електронна версія. А під QR-кодами на сторінках видання заховані  відеоісторії кожного з героїв. Завдяки такому формату видання стає не лише легшим для сприйняття, а й цікавішим.

Здійснити проєкт «Особливі історії особливих» вдалося за підтримки Українського культурного фонду.

Співкоординаторкою та упорядницею проєкту стала Крістіна Тороп, в. о. директора Спеціальної школи «Шанс», заслужений працівник освіти України, кандидат психологічних наук та, зокрема, авторка підручників для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. У своїй роботі вона має вже близько 20 років досвіду.

«Переважно бар’єри, з якими стикаються особливі діти, частіше спричинені середовищем, ніж особливостями розвитку. Тому наш проєкт має на меті змінити ставлення до інклюзії в істинному сенсі. Ми всі різні, але рівні! Ми повинні зробити все для того, щоб діти з особливими освітніми потребами почували себе безпечно, допомогти їм інтегруватися у суспільство», — розповідає пані Крістіна.

Книга «Особливі історії особливих» є надзвичайно важливою для нашого суспільства, оскільки в історіях показані проблеми й рішення з життя «особливих» людей. Це дасть змогу краще зрозуміти їхні характери та відмінності. Видання допоможе й сім’ям, які виховують дітей з особливостями, — не втрачати надії, не опускати рук, бути впевненими у власних силах та допомагати своїм діткам розвиватися.

Паперове видання «Особливі історії особливих» безплатно буде передано у бібліотеки та громадські організації країни. Його електронну версію можна буде знайти на електронних ресурсах проєкту, Видавничого дому «Букрек», Спеціальної школи «Шанс» і в електронних книгозбірнях України.

Завдяки спільним зусиллям проєкт неодмінно допоможе усунути бар’єри щодо дітей з особливими освітніми потребами.

Мирослава ТОКАРЮК
Газета: 
Рубрика: 




НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ