Оружие вытаскивают грешники, натягивают лука своего, чтобы перестрелять нищих, заколоть правых сердцем. Оружие их войдет в сердце их, и луки их сломаются.
Владимир Мономах, великий князь киевский (1113-1125), государственный и политический деятель

«Цінуйте найдорожче – своє життя!»

Полтавці про передсвяткові клопоти та нові тренди у виборі подарунків
29 декабря, 2020 - 19:23

Наталія ЖОВТЯК, юристка:

— Минулий тиждень запам’ятався приємними турботами, пов’язаними з приготуванням до Нового року, насамперед пошуком оригінальних подарунків та різних смаколиків. Перед новорічним святом хотілося б говорити лише  про хороше, але...

Кілька днів тому було одне з головних християнських свят — Різдво Христове за григоріанським календарем. Приємно, що все більше полтавців долучається до його святкування саме 25 грудня. Молодь міста у цей день співала різдвяних пісень, вітали одне одного. Зараз світ живе за григоріанським календарем, тож поступово і ми долучатимемося до європейської спільноти. Якось дивно у нас склалась історія: живемо за григоріанським календарем, а Різдво та інші релігійні свята відзначаємо за юліанським! Ну і природа в цей день не залишилась осторонь, а привітала Полтаву по-особливому — крижаним дощем. Останній приніс багато клопоту: сталося сильне зледеніння, що призвело до обривів ліній електромереж. Тож домівки багатьох містян тривалий час залишалися без світла та води. І тут не оминути негативний момент: комунальні служби не були готові боротися з наслідками стихії. Навіть сьогодні, коли пройшло вже декілька днів після негоди, тротуари перебувають у жахливому стані, пересуватися потрібно вкрай обережно, а людям похилого віку краще залишатися вдома.

Прогулюючись вулицями й парками нашого міста, радієш, що полтавці гуляють сім’ями, збираються біля центральної ялинки міста. Але одночасно обурюєшся, тому що під ногами купи льоду, а з дахів будинків нависають велетенські крижані брили. Це як мінімум не є окрасою Полтави, а як максимум — травматично та небезпечно для містян.

Як ви знаєте, три тижні тому в Полтаві згоріла історична будівля, що є частиною цілісного містобудівного ансамблю, — будинок колишнього Полтавського дворянського зібрання (більше відомий як кінотеатр імені Котляревського). Викликає обурення той факт, що за цей час влада не зробила жодних рухів стосовно збереження чи відновлення архітектурної пам’ятки.

Згадала ще один позитив. Ті, хто цікавиться фінансовими новинами світу, знають, що вартість біткоїна і далі зростає. 27 грудня найпопулярніша криптовалюта світу оновила свій історичний максимум: її вартість перевищила 26 тисяч доларів США.

Марина МЕЛЬНИЧУК, журналістка, копірайтерка:

— Почну з хорошого, а воно, звісно ж, стосується новорічної тематики. Понад 80% українців зустрінуть Новий рік у родинному колі — такі дані свіжого опитування. Здається, цьогоріч це свято буде, як ніколи, сімейним. Хіба це не чудово? Тож велика подяка карантину, який показав, як мало часу в нас у докарантинному житті залишалося на найголовніше — своїх близьких. Нарешті ми маємо можливість «набутися разом». Можливо, саме тому, з огляду на дані ще одного опитування, 72% українців вважають себе щасливими. При цьому 91% вірить в існування щастя. Та все ж ковідний рік дещо вніс корективи і, як показав аналіз інтернет-маркетплейсу, серед найпопулярніших передноворічних покупок — пульсоксиметр — річ, про існування якої більшість із нас навіть не підозрювала рік тому. Як вам такий подарунок під ялинку?

Що поганого? Минулого тижня по всіх полтавських пабліках розлетілося відео, як на Ворсклі під лід провалився собака, а троє чоловіків кинулися рятувати тварину, ризикуючи власним життям. За лічені хвилини організували спецоперацію із залученням драбини. Крига ще не зміцніла, тож чоловіки теж опинилися у воді. На щастя, всі врятувалися (включно з чотирилапим). За такий благородний вчинок чоловіки стали народними героями. Одразу пригадалось, як за тиждень до цього випадку у Полтаві на ставку двоє 12-річних дівчат провалилися під кригу. Добре, що їхні крики почули студенти, що гуляли неподалік. І все також закінчилося благополучно.

Що ж тут поганого, подумаєте ви. Відповім: на противагу таким історіям з хепіендом нещасних випадків куди більше... Минулого тижня у Черкаській області двоє рибалок і 14-річна дівчина під час риболовлі провалилися під лід. Дівчину з води чоловіки виштовхали, але самі піднятися на поверхню не змогли й загинули.

Заради чого люди йдуть на такий ризик? Про які правила безпеки можуть знати діти, якщо дорослі показують такий приклад і самі свідомо наражають їх на небезпеку? Ми забуваємо, що всі пам’ятки з безпеки написані ціною чийогось здоров’я та життя. Рятувальники щосезону намагаються достукатися до свідомості людей і влітку вберегти від нещасних випадків на воді, восени — від отруєння грибами, а взимку — від ризику провалитися під лід. І так по колу, з року в рік статистика незмінна. Хіба цей рік ще не довів, що найголовніше? Бережіть себе й цінуйте найдорожче — своє життя!

Ярослав ЖУРАВЕЛЬ, політичний оглядач:

— Все — отрута, все — ліки, і тільки доза розрізняє це. Саме так можна підбити підсумки 2020 року. Цей рік відкрив світу коронавірус і показав, як те, до чого ми звикли, враз може зникнути. Відносна стабільність, відкриті кордони, працюючі магазини і школи — все це може змінитись за лічені дні. І це не добре і не погано, це лише чергові виклики, і наше життя залежить від того, як ми їх долатимемо.

На фоні коронавірусної кризи в Україні відбулись місцеві вибори, які завершили реформу децентралізації. Тепер ми всі є жителями громад. За задумом, це має принести позитивні зміни на місця. Але ці зміни можуть відбутися тільки при успішних діях центральної влади. А цього, на жаль, немає.

Та все ж коронавірус і місцеві вибори — дві події цього року, які за своїм масштабом вплинули на всю країну без винятку. Вибори показали, що партія президента втрачає свої позиції і люди починають шукати нових політичних героїв, яким віддати свій голос. Громадяни прагнуть справжніх змін. І це позитивно та правильно.

Богдан ПРОСКУРОВ, Полтава
Газета: 
Рубрика: 




НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ