Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

21 липня, 2011 - 00:00

Генштаб ЗСУ розробив Концепцію реформування армії

Одним із важливих елементів Концепції подальшого реформування і розвитку ЗСУ на період до 2017 року є вдосконалення системи управління. Про це повідомив начальник Генерального штабу, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Григорій Педченко, інформуючи Верховного головнокомандувача Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі адмірала Джеймса Ставрідіса про ключові реформи, які планується провести в українському війську до 2017 року, повідомляє УНІАН. Зокрема в найближчій перспективі передбачається розформування чотирьох проміжних органів управління, об’єднання органів управління оперативного рівня, а також перерозподіл бойового складу ЗСУ за призначенням у мирний час: на Сили постійної готовності, Сили бойового чергування та Сили нарощування. Вони матимуть відповідний рівень укомплектованості особовим складом, озброєнням, військовою технікою та матеріально-технічними засобами. Як повідомив начальник Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Аскаров, для забезпечення можливості ефективного застосування Збройних сил у різних ситуаціях передбачається поступовий перехід від видового до міжвидового принципу їх організаційної побудови. У зв’язку з цим планується створення двох оперативних командувань: «Південь» і «Захід». З метою стримування, локалізації та ліквідації збройного конфлікту, який може виникнути за короткий термін і мати швидкоплинний характер, передбачається створити у складі Збройних сил України Корпус негайного реагування. Також передбачаються якісні зміни стану озброєння та військової техніки ЗСУ і на кінець 2017 року очікується мати до 30% нових або модернізованих зразків.

УКУ співпрацюватиме з барселонським Ramon Lull

У Львові перебував кардинал Луїс Мартінес Сістак з іспанської Барселони, який є великим канцлером університету Ramon Lull. Мета візиту його еміненції — відвідини Українського Католицького Університету та налагодження контактів між українським та іспанським християнськими вишами. Кардинал цікавився не тільки теперішньою діяльністю університету, а й планами на майбутнє, зокрема будівництвом нового університетського містечка, також відвідав філософсько-богословський факультет, побував на заняттях у бізнес-школі та познайомився з учасниками Літньої іконописної школи УКУ. «Я вражений Українським католицьким університетом, — зазначив Луїс Мартінес Сістак. — Тут дуже добре налагоджений освітній процес. Мій візит до УКУ — передвістя добрих стосунків між нашими інституціями. На мою думку, католицька освіта, гуманізм церковної науки сприяє поширенню християнського вчення серед багатьох людей в Україні та Іспанії». Також кардинал взяв участь у Всеукраїнській прощі у Зарваниці, у Марійському духовному центрі Західного Поділля, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Українські онлайн-видання самоорганізовуються

Українські інтернет-видання планують створити Спільноту професійних електронних медіа. Про це повідомляє УНІАН із посиланням на виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторію Сюмар. Спільнота професійних електронних медіа являтиме собою добровільне об’єднання професійних електронних медіа з метою здійснення незалежного саморегулювання галузі. Долучення до Спільноти професійних електронних медіа відбувається шляхом заповнення заяви в електронній формі на сайті ІМІ. Приєднання до онлайн-спільноти — це вищий рівень розвитку Інтернету, вважає Вікторія Сюмар. Інтернет-видання турбує прагнення влади контролювати та регулювати Інтернет. «Порушення кримінальної справи щодо погроз Інні Богословській у її блозі і, як наслідок, допити й великий інтерес правоохоронних органів до серверів провідних українських інтернет-ресурсів «Української правди» і «Кореспондент. net» — це серйозний дзвіночок, що держава бажає якось це контролювати. Те ж саме відбувається в Донецьку з інтернет-виданням «Острів», де, по суті, міліція зробила запит до провайдера з приводу доступу до серверів «Острова», — розповіла Вікторія Сюмар. В інтернет-асоціації України вважають, що участь держави в процесі переходу до інформаційного суспільства має бути обмежена координаційними функціями, повідомила голова асоціації Тетяна Попова. Єдиний виняток із правил, що передбачає застосування контрольних державних функцій, пов’язаний з обмеженням розвитку кіберзлочинності. Розвиток громадського регулювання Інтернету — це реальний крок на шляху процвітання в Україні громадянського суспільства, зазначила Тетяна ПОПОВА.

Газета: 
Рубрика: