Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

19 липня, 2011 - 00:00

Hyundai поставить до України тренажер для навчання бригад швидкісних поїздів

Як повідомила прес-служба Державної адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниці»), в даний час сторони також працюють над питанням доставки поїздів в нашу країну. Нагадаємо, в грудні 2010 року Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») і корпорація Hyundai (Південна Корея) підписали контракт на постачання 10 швидкісних поїздів для перевезення гостей фіналу Євро-2012. Постачання першого поїзда очікується в кінці лютого — на початку березня 2011 року.

Сільгоспкооперативи за півроку «надоїли» молока на 1,5 мільйона гривень

Станом на липень 2011 року створено 20 кооперативів, які об’єднали понад 1 200 власників приватних селянських господарств. Ними вже поставлено близько 600 тонн молока загальною вартістю понад 1,5 млн. гривень. Відповідні результати нещодавно озвучили представники компанії «Данон» і міжнародної доброчинної організації «Добробут громад» (раніше МБФ «Хайфер проджект інтернешнл»), підбиваючи піврічні підсумки проекту створення молочних кооперативів. Головне завдання останнього, як стверджують його ініціатори, — сприяти підвищенню якості й нарощуванню виробництва молока сільським населенням. Так, в липні 2011 року було затверджено схему мікрокредитування членів кооперативів для створення родинних ферм (від 5—10 і більше молочних корів). За результатами заявок, перші мікрокредити (близько 25 тисяч гривень на сім’ю) можна буде отримати вже в серпні. У найближчих планах — закупівля і безкоштовне надання племінних молочних корів (нетелей) для членів кооперативів. Члени кооперативів, які отримають тварин, зобов’язалися виконати принцип «Передачі дару» — виростити й передати нетель наступній сім’ї, відзначають у прес-службі «Данон». Примітною рисою проекту є комплексний підхід до розвитку українського села, відзначає президент МБО «Добробут громад» Віктор Терес. «Ми не просто допомагаємо сільським жителям вигідно продавати молоко, забезпечивши їх доїльними апаратами й оснастивши молокоприймальні пункти кооперативів. Ми об’єднуємо сільські сім’ї, навчаємо їх основам бізнес-планування і фермерської справи», — розповідає він. — А члени наших кооперативів проходять тренінги з раціонального догляду за тваринами, органічного землеробства й поліпшення якості молока». Більшість програм із розширення послуг кооперативів планується реалізувати до кінця 2011 року, але перші реальні результати, наприклад, щодо поліпшення сінокосу, за словами експертів компанії, видно вже зараз. Треба зазначити, що загальне фінансування проекту складає 1,1 млн. євро й розраховано на два роки, повідомляє Алла ДУБРОВИК, «День».

На Українській біржі з’явився перший представник агросектору

Один із найбільших в Україні сільськогосподарських виробників ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» (Вінницька обл.) обнародував облігаційний випуск, згідно з яким підприємство планує прилюдне розміщення трилітніх облігацій серії А на суму 300 мільйонів гривень. Таке рішення ухвалено на загальних зборах учасників агрокомплексу 4 травня цього року. Передбачається, що іменні відсоткові облігації номіналом 1 тисяча гривень буде випущено в бездокументарній формі. Їх розміщення заплановане на «Українській біржі» (Київ) з 11 липня по 30 грудня 2011 року. Як відзначив перший заступник голови правління «Української біржі» Сергій Рощин, «Агрокомплекс «Зелена долина» — це перший представник аграрних компаній на «Українській біржі». «Для нас це важлива подія, — говорить він. — Адже зазвичай агрокомпанії вважають за краще розташовуватись за кордоном, на Варшавській біржі. А зараз до нас прийшла компанія, головне завдання якої — відвертість і прозорість. Я сподіваюся, що це перша ластівка, яка потягне за собою інших гравців у цьому секторі. З нашого боку «Зеленій долині» буде надана зелена вулиця». У компанії «Терра Фуд», до складу якої входить агрокомплекс «Зелена долина», зазначають, що дуже зацікавлені в приватних інвестиціях. «Ми розраховуємо, що покупцями наших облігацій будуть не лише юридичні, а й фізичні особи, для яких цей фінансовий інструмент може стати реальною альтернативою депозитних вкладів», — говорить інвестиційний директор групи «Терра Фуд» Юрій Власенко. За його словами, кожен українець, маючи вільну 1 тисячу гривень, може купити облігацію «Зеленої долини» й отримувати протягом трьох років 15% річних (150 гривень). А через три роки компанія зобов’язується повернути такому інвесторові його тисячу гривень, повідомляє Алла ДУБРОВИК, «День».

Газета: 
Рубрика: