Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

13 травня, 2011 - 00:00

Черкащанам презентували книгу «Перемога у назвах вулиць»

Першу книгу з серії «Вулиці міста Черкаси» під назвою «Перемога у назвах вулиць» видали в Черкасах. Цей том присвячений іменам воїнів, які народилися, проживали чи визволяли місто. Таких вулиць у Черкасах нарахували 70. Наклад першої книги — понад дев’ять тисяч примірників. На День Перемоги її презентували міським ветеранам. «Кожен черкащанин щодня ходить вулицями і часто не замислюється, якій людині чи події присвячена та чи інша назва, а іноді хоче дізнатись — і не знає, звідки черпати інформацію, — говорить у передмові до книги міський голова Сергій Одарич. — Ми започатковуємо цю серію книг, щоб жителі та гості Черкас могли знайти інформацію про історію створення та етапи найменування кожної з них». У зборі матеріалів до книги — величезний внесок від працівників Черкаського обласного краєзнавчого музею. Фахівці музею вивчали першоджерела, спілкувалися та листувалися з учасниками звільнення міста Черкаси та їхніми рідними, уважно вивчали нагородні документи, особисті листи, багато з яких зберігаються у фондах музею, інші унікальні джерела та історичні матеріали. Голова міської ради ветеранів Іван Губський сподівається, що ця книга стане сімейною реліквією, її будуть зберігати і передавати все новим і новим поколінням. Так історія міста збережеться в пам’яті нащадків, повідомляє Анатолій БАБАК, Черкаси.

Луцьк отримає від ПАРЄ Почесний прапор Європи

За вагомі досягнення в євроінтеграційній діяльності Парламентська асамблея Ради Європи відзначила місто Луцьк Почесним прапором Європи, повідомляє УНІАН з посиланням на відділ інформаційної роботи Луцької міської ради. За їхніми даними, на квітневому засіданні ПАРЄ розглядалася заявка міста, що представляла собою своєрідний річний звіт із «європейської» діяльності міста в 2010 році. Згідно з правилами підкомітету з нагород Європи ПАРЄ, Почесний прапор Європи вручає член Парламентської асамблеї на церемонії, організованій муніципалітетом та відкритій для широкого загалу. Тож вручення Почесного прапора Європи попередньо заплановано провести під час святкувань Дня міста — в серпні 2011 року. Почесний прапор Європи свідчить про те, що Рада Європи визнає досягнення Луцька в збереженні яскравої самобутності, поширенні європейської ідеї, налагодженні міжнародних контактів, зміцненні побратимських зв’язків із закордонними містами. Цю нагороду як один із ступенів системи нагород «Приз Європи» було запроваджено Комітетом міністрів Ради Європи в 1955 році. Прапор Європи вишитий і оздоблений золотом. Щороку присуджується 20—25 нагород, і понад 950 вже було присуджено з 1961 року. Загалом існує чотири відзнаки: Європейський диплом, Почесний прапор, Щит честі та Європейський приз. В Україні два ступеня ознак отримали лише Івано-Франківськ та Одеса. І лише Харків виборов нагороди чотирьох рівнів. Минулого року Луцьк нагородили Європейським дипломом.

У Рівному відзначать День Європи

Джазовим концертом та кулінарним фестивалем розпочнуть День Європи в Рівному. Головним музичним гостем свята стане польський саксофоніст Піотр Барон, якого називають одним із найкращих тенор-саксофонів Європи. Ініціатором заходів з 16 по 22 травня стала громадська організація «Unicordis». Спільно з Палацом дітей та молоді вона 21 травня проведе засідання круглого столу «За європейським часом», у якому візьмуть участь волонтери з України, Польщі, Чехії та США. До цього заходу долучаться також консули Польщі та Чехії. Святкуватимуть День Європи й у навчальних закладах. Зокрема, в Національному університеті водного господарства, як розповів проректор з міжнародних зв’язків Григорій Сапсай, відбудеться фотовиставка «Моя Європа» та виставка студентських наукових робіт «Знання іноземних мов долає кордони». У рамках кулінарного фестивалю «Смакуй Європу«в чотирьох популярних барах міста відвідувачі зможуть спробувати страви національних європейських кухонь. Шанувальників джазу чекатиме Міжнародний джазовий фестиваль «Музичні діалоги», який уже багато років проходить у Луцьку. Рівнянам гратимуть як українські, так і польські джазмени, серед яких частий гість українських джаз-фестивалів саксофоніст Піотр Барон. Програма завершиться джем-сейшеном за участю музикантів у барі «Блюз», повідомляє Людмила СТУПЧУК, Рівне.

Газета: 
Рубрика: