Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

14 травня запланований «День гніву»

А 19-го — акція протесту громадського руху «Вперед»
13 травня, 2011 - 00:00

Завтра під стінами Верховної Ради та біля приміщень обласних державних адміністрацій має відбутися Всеукраїнська акція «День гніву». Про це вчора повідомив координатор громадянського руху «Спільна Справа» Олександр Данилюк. За його словами, акція має на меті продемонструвати владі реальний рівень громадської незгоди з запропонованим варіантом реформ. Трохи пізніше (19 травня) в Києві планується ще одна подія за участю представників дрібного бізнесу та громадськості — мирна акція учасників руху «Вперед». Під стінами парламенту активісти цього руху збираються провести засідання другої Народної колегії, на якому планують проголосувати пакет законопроектів «Народні реформи» та подати їх депутатам для прийняття.

Натомість влада декларує рух у напрямку учасників запланованих акцій протесту. Ще на минулому тижні перший віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв пообіцяв уважно працювати з усіма пропозиціями підприємців. Для цього він доручив Мінфіну, Мін’юсту та ДПАУ опрацювати питання зняття обмежень на реєстрацію платниками ПДВ платників єдиного податку. Крім того, мають бути розроблені пропозиції щодо зменшення ставки єдиного соціального внеску та надання підтримки бізнес-інкубаторам і технопаркам. А на останньому засіданні Кабміну прем’єр-міністр України Микола Азаров взагалі пообіцяв зробити травень місцем діалогу з бізнесом.

Та схоже, що учасники цих двох запланованих акцій не дуже вірять у щирість таких намірів. «Після Податкового майдану у влади було півроку, аби піти назустріч людям. Але влада шість місяців витратила на те, щоб знищити малий і середній бізнес. А коли виявилося, що зламати дух людей не вдасться, їм дають чергову приманку, аби потім остаточно закрити мишоловку. Влада намагається обняти бізнес, щоб остаточно його задушити», — так прокоментувала заяву Азарова народний депутат, голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська. Вона також нагадала, що були проігноровані вимоги, висунуті учасниками Всеукраїнського автомобільного маршу протесту, зокрема — ухвалення розроблених Радою підприємців України законопроектів про спрощену систему оподаткування, посилення відповідальності чиновників за перешкоджання підприємницькій діяльності і введенню мораторію на перевірки до 1 січня 2012 року, а обіцяний ще під час податкового Майдану урядовий варіант «спрощенки» й досі не з’явився в парламенті.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: