Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Україна

20 квітня, 2011 - 00:00

Сьогодні назвуть переможців Першої української премії в галузі моди-2011

20 квітня вручення Першої української премії в галузі моди Best Fashion Awards відбудеться вже вдруге. Нагадаємо, що минулого року її лауреатами стали, зокрема, Лілія Пустовіт (водночас у двох номінаціях), Віктор Анісімов, Ірина Каравай, Олександр Каневський, Лілія Літковська. Best Fashion Awards оцінює колекції українських дизайнерів двох — осіннього та весняного — сезонів. А долю нагород вирішує спеціально визначена оргкомітетом Українського тижня моди група експертів, до складу якої входять fashion-журналісти, критики моди, баєри та лідери суспільної думки. Премія вручатиметься у п’яти офіційних номінаціях: «найкращий дизайнер жіночого одягу», «найкращий дизайнер чоловічого одягу», «найкращий дизайнер аксесуарів», « «відкриття року», «найкраща fashion-постановка». Окрім того, буде вручено премії у додаткових номінаціях «за визначний внесок у розвиток української моди», а також «Натхнення» (особі, що своїми вчинками чи досягненнями надихає дизайнерів на створення колекцій та є уособленням стилю та смаку). На початку квітня Український тиждень моди вже оприлюднив імена номінантів. Серед них — провідні українські дизайнери. А лауреати стануть відомими вже сьогодні під час церемонії вручення премії Best Fashion Awards-2011 у приміщенні Національної опери України імені Т. Шевченка.

В Улашківці, що на Тернопільщині, передали частинки мощів Святого Iоанна Хрестителя

Село Улашківці Чортківського району Тернопільської області відоме, як відпустове місце, де знаходиться монастир отців-василіан із майже 700-літньою чернечою традицією. Монастирська церква — Базиліка Різдва Пресвятої Богородиці, входить до духовної спільності з Папською Базилікою Santa Maria Maggiore в Римі. У світі таких храмів майже сотня, і один із них — на Тернопільщині. Отож відпуст в Улашківцях прирівнюють за духовною силою до Ватиканського. У монастирі протягом століть зберігають дві чудотворні ікони: Пресвятої Богородиці з Ісусом (Одигітрія) і Святого Іоанна Хрестителя, які знаходяться біля іконостасу. А тепер там можна поклонитися і прикластися до мощей Святого Іоанна Хрестителя, частинки яких, за інформацією Бучацької Єпархії Української Греко-Католицької церкви, передав з Риму представник Ватикану — канонік Папської Базиліки Santa Maria Maggiore в Римі — Владика Іриней (Білик). Він же очолив Архиєрейську Божественну Літургію, під час якої можна було отримати Привілей Ласки повного папського відпусту. В Улашківцях мощі святого Іоанна Хрестителя перебуватимуть постійно і до раки може прикластися кожен охочий. А відкрити її обіцяють до відпусту на Різдво Іоанна Хрестителя — 7 липня, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

«Бідна Ліза» — новий погляд

28 і 29 квітня в Києві покажуть останню прем’єру Московського Театру Націй . У нашій столиці саме час створювати фан-клуб Театру Націй та його керівника Євгенія Миронова (кожен виступ експериментального колективу проходить із аншлагами). І хоча цього разу чудовий актор не буде виступати на сцені, але театральні гурмани не будуть розчаровані, обіцяють організатори гастролей. Увазі публіки пропонується хореографічна новела «Бідна Ліза», в основі якої однойменна повість Миколи Карамзіна. У спектаклі використана музика Леоніда Десятникова, яку популярний композитор написав ще в 70-ті, коли був студентом, і саме з цієї камерної опери «Бідна Ліза» почалася його творча кар’єра. Постановник-балетмейстер Алла Сигалова створила справжню «гримучу» суміш, поєднавши сентименталізм Карамзіна і неоромантику Десятникова (художник — Микола Симонов), і камерна опера для двох голосів — сопрано і тенору — перетворилася в... хореографічну новелу для двох виконавців. У цьому експериментальному спектаклі головні партії виконають соліст Большого театру Андрій Меркур’єв і актриса театру «Современник» Чулпан Хаматова. І хоча для Меркур’єва робота з сучасною хореографією — не новинка, він вважається одним з найцікавіших інтерпретаторів модерну, все ж цей спектакль — вихід виконавців за рамки своїх звичайних жанрів. Хаматова вступає на територію хореографії, а Меркур’єв наближається до драматичного театру. Гастролі москвичів пройдуть на сцені Київської оперети, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

У Тернополі посадили Алею пам’яті жертв Чорнобильської трагедії

У парку Національного Відродження, що в Тернополі, заклали алею на знак пам’яті про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. Місце вибрали невипадково — поблизу пам’ятника жертвам катастрофи на ЧАЕС. Там держслужбовці й представники духовенства висадили 25 деревець туї. «Незабаром виповнюється 25 річниця Чорнобильської трагедії, тому ми й висадили 25 туй», — зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян. Учасники акції молитвою вшанували пам’ять ліквідаторів і всіх, кого торкнулося чорне крило цієї трагедії, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Газета: 
Рубрика: