Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Для тих, хто не встиг на перші уроки демократії

Важливий факт: коли Джобс і Возняк збирали свій перший Apple, тут проходив ХХV з’їзд КПРС
1 квітня, 2011 - 00:00
«ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» — НЕ ЛИШЕ ТЕХНОЛОГІЯМ, А Й ЗМІСТУ / ФОТО РЕЙТЕР

Сьогодні компанія Apple Inc. відзначає 35-річчя. Свій перший програмований мікрокомп’ютер «Apple I» Стів Джобс та Стів Возняк (нагадаємо, українець за походженням) випустили 1976-го. У рік, насичений важливими світовими подіями, цей факт залишився мало поміченим. В Західному світі паралельно формувалося поняття громадянського суспільства і зароджувались ідеї та інструменти для зовсім іншого — майбутнього— рівня демократії.

1976 року в двополюсному світі народився чотиримільярдний житель планети Земля. Процеси глобалізації, хоч іще не були усвідомленими, ставали невідворотними. Світ боровся за перемогу демократичних цінностей, хоча з різних боків полюсу їх розуміли по-різному. Для поширення демократії в країни, що розвиваються, західний світ обирає не лише метод військового втручання, а й цілком мирний і дієвий спосіб — надання грантів громадським організаціям, волонтерський рух, обмінні програми. Словом — підтримку громадянського суспільства, що є основою демократичної держави. Після 1991 року подібні програми були дуже важливими для України, і українці з радістю приймали неоціненну допомогу різних закордонних фондів — переймали досвід, вчилися не тільки відкритості, взаємній підтримці, а й часто елементарним навичкам користування оргтехнікою. Сьогодні, на щастя, з’являються такі фонди українського походження — і це, безумовно, поступ.

Усе це — принципи першого рівня демократії. З більшим чи меншим успіхом цей рівень освоїла велика частина світу. І, як у переповненому шкільному класі, — хто не встиг, хай «доганяє» сам. Бо світ (на чолі з «відмінниками» з демократії) підійшов до освоєння нового рівня — назвемо його інформаційним. Революції в арабському світі — уже не сигнал, а конкретний результат використання основного інструментарію інформаційної демократії — соцмереж.

У середу в «Дні» вийшло інтерв’ю з письменником Василем Шклярем, який процитував видатного українського мислителя Миколу Міхновського: «нація, яка не визволить себе до настання демократії, практично шансів не матиме». З різних причин, про які вже говорено-переговорено, у нас було дуже мало часу для засвоєння основного матеріалу. Саме в той час, коли Джобс і Возняк збирали свій перший Apple, українці змушені були стежити за перебігом ХХV з’їзду КПРС, першим пунктом порядку денного якого, як завжди, був «отчет и очередные задачи партии».

«Глобалізація, поруч з позитивними чинниками, несе в собі багато загроз і тому повинна бути предметом управління на різних рівнях. Метою такого управління є спрямування глобальних суспільних процесів у відповідності з гуманістичними орієнтирами, — пише Євген Марчук у книзі «Україна: нова парадигма поступу», яка вийшла ще у 2001 році. — Основною суперечністю глобалізації є усе наростаючий розрив між групою найбільш розвинутих країн й рештою людства, що посилено експлуатується світовими лідерами й усе більше відстає від них. Це відставання в багатьох випадках набуває незворотного характеру. Через усе тісніші зв’язки і взаємозалежності, що виникають унаслідок глобальних ринків, технологій та інформації, затримка у часі при прийнятті адекватних управлінських рішень на всіх рівнях соціальної інфраструктури стає загрозою для економічних та соціальних спільнот. Завдання, що постало перед нами сьогодні, полягає в тому, щоб навчитися жити і діяти відповідно до умов глобалізації усіх аспектів суспільного життя». З часу написання цієї книги минуло 10 років. Ми майже не зрушили з місця, тим часом, проблеми продовжували нагромаджуватися.

Перед українцями сьогодні постало подвійне завдання. Поруч із засвоєнням основ громадянського суспільства ми повинні стати повноцінними відповідальними учасниками суспільства інформаційного. Але простого «зависання» у соцмережах недостатньо. Нещодавно одна рівненська громадська організація провела для студентів Острозької академії майстер-клас з культури спілкування в соцмережах. Основна думка — з розвитком блогосфери на її учасників лягає відповідальність за кожен клік. Тож, ключове слово — відповідальність, незалежно від того, який рівень демократії ви освоюєте.

P.S. До речі, в мережі з’явилася інформація, що сьогоднішній іменинник, компанія Apple Inc. працює над розробкою Smart TV (тобто розумного телебачення). Якщо це справді так (на жаль, у головному офісі компанії це питання наразі не коментують), то українським телеменеджерам, які, сподіваємось, здатні на далекоглядність, потрібно переглянути концепцію «піпл хаває».

Ольга РЕШЕТИЛОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: