Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Жертвами Податкового кодексу стали... журналісти

25 березня, 2011 - 00:00

Охоронці однієї з районних податкових інспекцій Дніпропетровська силоміць змусили покинути приміщення знімальну групу 9-го телеканала. Про це телевізійники повідомили у своїх новинах. Журналісти знімали в податковій інспекції сюжет про величезні черги, які збираються для здачі щомісячних звітів про доходи фізичних осіб, які на додаток до іншої документації введені новим Податковим кодексом. Лише у фойє будівлі податкової інспекції зібралася черга в 300 чоловік. Страху нагнали розмови про те, що за невчасну здачу звітності передбачено штраф — 800 грн. Як розповідають представники 9-го телеканала, під час зйомок з’явилися троє людей, які не представилися, але почали виганяти журналістів.

Інцидент за участю преси викликав широкий резонанс як в самому Дніпропетровську, так і за його межами. Лідер партії «Україна майбутнього», народний депутат Святослав Олійник звернувся до прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням звільнити начальника податкової інспекції Червоногвардійського району Дніпропетровська Ольгу Бірсан і розібратися з фактом перешкоджання законній діяльності журналістів співробітниками цієї інспекції.

У податкових органах Дніпропетровщини намагаються пояснити, що сталося, і вважають, що це — прикре непорозуміння. «У кінці минулого тижня, — сказав у розмові з кореспондентом «Дня» прес-секретар ДПА України в Дніпропетровської області Володимир Притискач, — в районних інспекціях, справді, утворилися великі черги підприємців. Зв’язано це було з тим, що за новим Податковим кодексом до 20 березня необхідно було здати звіти про доходи фізичних осіб за січень і лютий цього року. Ймовірно, через недогляд законодавців здавати цю звітність тепер потрібно всім підприємцям, незалежно від того, чи є в них наймані робітники, чи — ні. Наші інспекції потонули в морі непотрібного паперу, а їхні співробітники працювали на межі фізичних і душевних сил. Виходячи з ситуації, що склалася, було вирішено приймати звітність навіть у вихідні дні та в понеділок. Це нормалізувало ситуацію і, гадаю, надалі з усього, що сталося, потрібно зробити необхідні висновки». Слід зазначити, що голова Державної податкової служби Віталій Захарченко буквально по гарячих слідах доручив провести службове розслідування інциденту в Дніпропетровську. «Ми працюємо прозоро і відкрито, а представники мас-медіа — бажані гості в податковій, — сказав Захарченко. — Журналісти приділяють багато уваги роботі податкової та якості обслуговування платників. Ми вдячні їм за конструктивну критику». Голова ДПС підкреслив, що територіальні податкові інспекції змушені приймати велику кількість людей, оскільки платники здають звітність за новими правилами. «Проте інцидент у Дніпропетровську — скоріше, виняток, — запевняє Захарченко. — Ми обов’язково розберемося, що там і чому сталося».

«Удосконалення податкового законодавства в Україні не перестає «радувати», — сказав один із підприємців, що здавав звітність у вихідні дні. — Останніми роками я працював на єдиному податку — заплатив 200 гривень на місяць, здав нескладний щоквартальний звіт, от і все. Крім того, необхідно було відзвітувати в Пенсійному фонді, але усього лише раз на рік. Тепер, окрім іншого, з’явився щомісячний єдиний соціальний внесок. Рахунки, на які потрібно платити до податкової інспекції й до Пенсійного фонду, поміняли, через що виникла жахлива плутанина, і багато підприємців відправили гроші не за призначенням. Тепер з’явилася щомісячна звітність на доходи фізичних осіб, в якій мені доводиться ставити суцільні прочерки, оскільки в мене немає найманих робітників. Але не здавати її не можна, тому що оштрафують. Якщо так і далі піде, то я не зможу з сім’єю поїхати у відпустку, бо щомісяця повинен відвідувати податкову».

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: