Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Павутина врятує від... кулі

Нові матеріали можна застосовувати в біомедицині, електроніці та оборонці
16 березня, 2011 - 00:00
ФОТО ВЕРОНIКИ БОРКОВСЬКОЇ / «День»

Учені Каліфорнійського університету впевнені: павутина може й повинна стати основою для «шовку майбутнього». Дослідники вважають: зітканий із павутини бронежилет був би набагато легшим, ніж ті, що існують зараз. Та й захищав би свого власника значно надійніше. А кабелі з неї за міцністю в кілька разів були б міцнішими, ніж найсучасніші аналоги. «Павуковий шовк» не рветься навіть при багаторазовому розтягуванні. Еластичність дозволила б використовувати тонкі нитки в біомедицині — для створення електродів, що імплантуються в головний мозок, здатних запобігти епілепсії, пише inopressa.ru. Проблема полягає в тому, що павуків складно розводити в промислових масштабах. Переважно вони — хижаки, харчуються виключно мошкарою. До того ж кожна окрема особина здатна виробляти кілька видів павутини, що має різні властивості. «Павуковий шовк» дуже складно збирати в промислових масштабах.

Звісно, той шовк, який винайшли китайці і який виробляється гусеницею тутового шовкопряда, має безліч достоїнств, але, порівняно з тим дивом, яке творять павуки, він не стоїть навіть поруч.

Шовковий волос, який вони виробляють, у п’ять разів тонший за людський, він настільки легкий, що — якби павук надумав загорнути в павутину земний екватор — вона важила б усього 170 грамів. Водночас за міцністю він у п’ять разів перевершує сталь і втричі — кевлар. Така нитка, якби вдалося випускати її в промислових масштабах, мала б безліч застосувань — і в авіації, і у виробництві захисних костюмів, а як біомедичний матеріал вона взагалі не мала б собі рівних — завдяки своїй високій біосумісності та високій здатності до біологічного розкладання.

Можливість же отримувати штучний павуковий шовк з’явилась лише нещодавно — завдяки розвитку генетичних методів. Щоправда можливість ця до останнього часу залишалась лише гіпотетичною. Група вчених із Південної Кореї змогла її реалізувати. Далеко не з першої спроби вони зуміли примусити бактерію Escherichia coli, добре вивчену генетиками, яка є нешкідливою, вирощувати білок, що виробляє шовкову нитку. Для цього їм довелося штучним шляхом синтезувати павуковий ген, що відповідає за цей білок, а потім довго вчити E. coli необхідного синтезу — бактерія просто не звикла мати справу з такими величезними білками. Примусивши E. coli виробляти павуковий білок, учені вигадали простий для застосування в масовому виробництві процес очищення цього білка. Інакше кажучи, створили, нехай поки що тільки на папері, промисловий конвеєр для вирощування павукового шовку. Цей метод, запевняють учені, доволі універсальний і годиться для виробництва інших шовкоподібних матеріалів, які складаються з білків, що повторюються, — таких, як колаген, еластин, бісус, ресилін тощо.

Володимир ПИРОГОВ
Газета: 
Рубрика: