Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

17 лютого, 2011 - 00:00

У Тернополі запалили понад півсотні свічок на підтримку онкохворих дітей

Тернополяни долучилися до відзначення Міжнародного дня онкохворих дітей. Протягом чотирьох годин у вівторок, 15 лютого, на головному майдані обласного центру — Театральному, тривала акція «Запали свічку — допоможи дітям», під час якої збирали пожертви на лікування онкохворих дітей. З понад півтисячі свічок волонтери гематологічного відділення Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні й усі, хто долучився до акції, виклали гасло із символічними сонячними променями «Я маю надію». «Своїм недовгим існуванням свічка символізує швидкоплинність життя, яке так легко згасити», — наголошували організатори. Допомогти важко хворим дітям вирішили й школярі Тернополя — протягом місяця вони виготовляли вироби з бісеру, картини, листівки, які в суботу, 19 лютого, реалізовуватимуть на благодійному ярмарку. Продаватимуть і речі, зроблені руками дітей, які лікуються в гематологічному відділенні Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні. Як розповіла волонтер цього медичного закладу Марія Гнатів, за усі виручені кошти придбають ліки для маленьких пацієнтів гематологічного відділення Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Чернігівські лялькарі відзначать ювілей

20 лютого виповниться 90 років з часу появи в Україні першого професійного театру ляльок. А відбулося це в Чернігові, куди на початку 20-х доля закинула Віктора Олександровича (Фрідріха Карла) Швембергера. Талановита і непересічна особистість, актор, режисер, драматург, Швембергер очолив у місті драматургічну студію, а згодом разом зі студійцями та молодим скульптором Георгієм Неродою створив Чернігівський театр ляльок. Місцева публіка з прихильністю зустріла перші вистави молодого колективу: «Петрушка», «Ревнощі Бурбульє» (за Мольєром), «Червона шапочка». 20 лютого 1921 року Чернігівський театр ляльок отримав офіційний статус першого професійного театру ляльок в Україні. На жаль, театр проіснував недовго — причиною закриття стала тодішня економічна криза. Але про цю подію, про перших лялькарів і сьогодні пам’ятають в Чернігівському обласному театрі ляльок ім. Довженка. Незмінним успіхом у маленьких чернігівців користується вистава, створена за однією з п’єс Віктора Швембергера «Марійка та Ведмідь» (режисер Віталій Гольцов). З героями цієї зворушливої історії про справжню дружбу глядачі знову зустрінуться, завітавши до театру у неділю, а невеличка інтермедія — своєрідний екскурс в історію — буде розіграна акторами перед виставою та відкриє для відвідувачів нову цікаву сторінку з життя древнього міста, повідомляє Мирослава ГУБАР, Чернігів.

«Вечір із Миколою Княжицьким», Юлією Тимошенко та Мирославом Мариновичем

Газета «День» уже повідомляла про те, що 17 лютого о 21.00 на ТВі вийде в ефір перший випуск програми «Вечір із Миколою Княжицьким». Гостями прем’єри двогодинного ток-шоу стануть лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко та Мирослав Маринович — український правозахисник, член-засновник Української Гельсінської групи, голова українського відділення міжнародного ПЕН-клубу. Як повідомляла прес-служба ТВі раніше, формат програми передбачатиме обговорення подій, які були актуальними для країни та суспільства протягом минулого тижня.

Загалом участь у програмі візьме близько шести гостей. У тому числі — не лише політики, а й ті, хто став ньюзмейкером тижня, висловив актуальну для України думку з того чи іншого приводу, став автором резонансного блогу. Доповнять дискусію сюжети, прямі включення та інфографіка. Ток-шоу з генеральним директором каналу ТВі Миколою Княжицьким виходитиме в ефір каналу щочетверга.

Газета: 
Рубрика: