Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ознаки задавненого нездоров’я

Комуністична партія називає підривників пам’ятника свого вождя терористами. Правоохоронці, не зволікаючи, починають пошук «терористів»
11 січня, 2011 - 00:00

Встановлення в Запоріжжі навесні минулого року пам’ятника найстрашнішому в світі нелюду Йосипу Сталіну, котре стало блюзнірським плювком на могили мільйонів його жертв, може перетворитись в брудну антиукраїнську провокацію.

31 грудня, трохи більше ніж за годину до настання Нового року, один з групи невідомих переліз через паркан, яким оточено Запорізький обласний осередок Комуністичної партії України, причепив на пам’ятник Сталіну господарчу сумку з вибуховим пристроєм.

Уже через годину міліція затримала першого представника запорізької націоналістичної організації. Через кілька годин ще двох.

Під час багатогодинних допитів (це вже стає нормою в Україні!?) вони змогли довести свою непричетність до вибуху.

Після інциденту комуністи звинуватили українських націоналістів у тероризмі та закликали Президента Януковича почати переслідувати їх.

Зі свого боку праві звинуватили комуністів у тому, що вони самі підірвали пам’ятник заради піару.

Відразу після вибуху міліція відкрила кримінальну справу за умисне знищення майна. Але через кілька днів обласна прокуратура, спираючись на заяву нікому невідомої буцімто націоналістичної організації, перекваліфікувала справу на частину другу статті 258 (терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, яким заподіяно значну майнову шкоду). Проведення досудового слідства доручено обласному підрозділу СБУ.

Слід визнати, що мотиви для знищення пам’ятника кату українського народу в націоналістів були. Зрештою, як і у десятків мільйонів інших українців. Проте мотивів для знищення пам’ятника немало і у комуністів. Передусім, комуністам треба було приховати, що 28 грудня невідомим вдалося відпиляти голову від пам’ятника. Хоча міліція офіційно про це заявляла, представники запорізьких комуністів це намагались спростувати. Але навіть після приварювання голови на місце сліди відпилу приховати просто неможливо. Не можна ж вічно вкривати фігуру прапором. Крім того, вибух знімав усі звинувачення в поганій охороні пам’ятника, спорудженого на пожертви ветеранів.

Не виключено, що за вибухом можуть стояти сили, котрим вигідно посилення розколу в українському суспільстві, зростання антиукраїнської істерії, що ще більше ослабить державу.

До речі, сила вибуху була досить професійно розрахована. Хоча пам’ятник повністю знищений, але навіть не всі шибки в будівлі повилітали.

Крім того, просто щасливчиком виявився сторож обкому компартії, котрий мав сидіти в кімнаті з вікном, яке виходить прямо на пам’ятник. Феноменальний збіг різних обставин вивів його з цього приміщення перед самим вибухом.

Дивує і мовчазність правоохоронців щодо цього інциденту. Після вибуху в церкві буквально за кілька днів вже оприлюднили інформацію про склад вибухівки, деталі вибухового пристрою. А у випадку підриву пам’ятника ці подробиці і досі приховують від громадськості. Невідомі суспільству й інші деталі інциденту.

Чи знайде слідство винуватців вибуху? Але уже зараз можна визначити тих, хто несе моральну відповідальність і за увічнення пам’яті Сталіна, і за все, що коїться і буде коїтись навколо цього пам’ятника.

Неможливо собі уявити, що влада Ізраїлю чи Польщі дозволили б встановити у своїй країні пам’ятник Гітлеру. Незважаючи ні на які хитрощі, конституційні межі повноважень, на право приватної власності, вони знайшли б можливість припинити наругу над пам’яттю своїх співвітчизників. Якщо не лукавити, не ховатись за повноваження де-юре, то де-факто спинити все це в самому зародку могли і наші державці. Але тодішній мер Запоріжжя Євген Карташов, котрий не зміг відрізнити пам’ятник Сталіну від малої архітектурної форми, тепер виступає в іпостасі депутата міськради від КПУ!

Губернатор Петров мав важелів не допустити цього ще більше. Але він обмежився заявами про незаконність цих дій.

Ну а Віктор Янукович вже залишився в історії як Президент, під час каденції котрого в країні увічнили пам’ять найкривавішого диктатора. І тепер у нього є шанси увійти в ту ж річку вдруге. Запорізькі комуністи вже обіцяють відновити пам’ятник Сталіну.

P.S. Коли верстався номер, із заяви Центрального проводу ВО «Тризуб» стало відомо, що у справі про підрив пам’ятника Сталіну в Запоріжжі правоохоронними органами затримано та заарештовано понад десять членів Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С. Бандери.

Сергій ПЛЕЦЬКИЙ, Запоріжжя
Газета: 
Рубрика: