Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Три таємниці Шумського

Сьогодні — прем’єра фільму про українського революціонера
18 листопада, 2010 - 00:00

Документальний фільм із трьох частин про життя Олександра Шумського, українського революціонера та засновника партії есерів-боротьбистів, покаже сьогодні, 18 листопада, о 22.00 «Перший Національний». Автором та режисером-постановником фільму стала Ірина Шатохіна, а співавтором та науковим консультантом — професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал, добре відомий читачам «Дня».

Як зазначають автори фільму, робота над ним стала справжнім дослідженням зламів долі Шумського. Перша серія фільму має назву «Ястжембець», від назви гербу Шумських, що у перекладі з польської означає «яструбок». У ній відтворюються події 1917 — 1920 років, коли Шумський стає фундатором партії українських комуністів-боротьбистів. Для них символічним кольором був блакитний. Автори стрічки застосовують цікавий художній прийом, вони граються на червоному і блакитному кольорах, застерігаючи глядачів від небезпеки пофарбувати героя в червоний колір. Друга серія фільму, яка називається «Битва за українізацію», розповідає про конфлікт Шумського з тогочасним генеральним секретарем КП(б)У Лазарем Кагановичем, сподвижником Сталіна. Третя частина «Смерть навздогін» — про період, коли Олександра Шумського було заарештовано та вбито.

Відкриттів під час роботи над фільмом знімальна група зробила чимало. Найголовнішим стало розсекречення справи-формуляра Олександра Шумського, яка лежала понад 70 років в архіві СБУ. Цей унікальний набір документів, невідомий навіть спеціалістам, історикам та літературознавцям, додає фільму дуже виразних деталей.

— Найскладнішим у роботі над фільмом був етап дослідження подробиць і таємниць життя Олександра Шумського, адже біографічних матеріалів, фотографій, кінодокументів про нього майже немає. Власне, ми були відкрива чами в дуже багатьох питаннях. Ми працювали в державному архіві Житомирської області. І для нас справжнім відкриттям стали документи, які засвідчують шляхетне походження українського революціонера-боротьбиста. Виявилося, що Шумський був не сином батрака, як писав у своїх анкетах, а «нащадком громадянина міста». Найскладнішим було віднайти і осмислити нову інформацію, нові документи. А все заради того, щоб усвідомити, хто він був насправді, чого прагнула ця видатна людина, ім?я якої було старанно стерто в історії України, — розповіла автор фільму Ірина Шатохіна.

Про решту відкриттів та розсекречену інформацію розкаже сам фільм. А завтра, 19 листопада, на шпальтах газети «День» зможете дізнатися ще більше про Олександра Шумського в статті Юрія Шаповала.

Підготувала Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: