Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

РЕГІОНИ

12 листопада, 2010 - 00:00

 

Черкаси можуть залишитися без води 

Водозабірна станція Черкаського водоканалу, що поблизу с. Свидівок, незабаром може опинитися під водою. Минулої суботи в районі водозабору почало сильно підмивати берег. За чотири дні річка забрала вглибину вже 50 м берегової смуги і поступово дістається до насосної станції. Таким чином приблизно 300 тисяч черкащан під загрозою залишитися без водопостачання.

Аби уникнути катастрофічних наслідків, Черкаський виконавчий комітет терміново прийняв рішення про виділення комунальному підприємству «Черкасиводоканал» 150 тис. грн із резервного фонду міського бюджету на вирішення цієї проблеми.

«Є побоювання, що річище зміщується саме в той бік, де стоїть водозабірна станція. Вода весь час б’є в берег і розмиває його досить швидкими темпами, — розповідає директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко. — На місце надзвичайної ситуації ми направили максимальну кількість нашої техніки. Зараз терміново укріплюємо берегову зону щебенем, камінням, бетонними блоками. Проте такі дії можуть дати лише тимчасовий ефект, і не ліквідують проблему загалом. Поки що це надзвичайна ситуація локального рівня, але вона несе в собі загрозу для значної частини місцевості».

Комунальне підприємство вже звернулося до облдержадміністрації, зокрема до комісії з надзвичайних ситуацій, до обласного управління МНС щодо залучення до ліквідації цієї НС та виділення додаткових коштів із обласного бюджету. Крім того, «Черкасиводоканал» планує запросити фахівців, які зможуть виявити справжні причини виникнення надзвичайної ситуації та спільно з ними намагатимуться вирішити цю проблему.

Нагадаємо, що схожа катастрофічна ситуація з підмивом берегу с. Свидівок виникла 2006 року. Тоді обласне керівництво взяло це питання під контроль і виділило кошти на укріплення берегової лінії. Саме ті укріплення дозволяли до сьогодні спокійно жити мешканцям Свидівка та навколишніх сіл. Нині ж, за словами працівників водоканалу, знову є загроза підтоплення значної території цього проблемного району, повідомляє Анатолій БАБАК.

 

Рівненських ковалів навчатимуть за голландською методикою 

Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Сергій Торуля на запрошення голландських ковалів побував у Голландії, щоб ознайомитися із досвідом ковальської справи, сучасним обладнанням та методами обробки металів, а згодом використати набутий досвід у своїй практичній роботі. Відомий на весь світ коваль Хубертус Герардус Крістіан, який і запросив рівненського майстра до себе в гості, показав вражаючу колекцію кованих виробів, більшу частину яких він виготував сам. Їх вистачило б на цілий музей ковальської справи.

Що цікаво, Хубертус Герардус Крістіан розробив власну методику проведення занять, на основі якої і побудував навчальну програму для ковалів. Цими напрацюваннями він поділився з рівненським колегою, який теж навчає ковалів. Окрім того, Сергій Торуля здобув практичні вміння та навички проведення ковальського зварювання й виготовлення виробів із дамаської сталі. Чимало корисної інформації майстер із Рівненщини отримав і під час відвідання німецького міста Рамштайн, де розташована найбільша в Європі фабрика з виготовлення ковальського інструменту. На фабриці він побачив повний цикл цього виробництва. Німецькі підприємці подарували деталі інструментів, щоб навчання на уроках матеріалознавства для слухачів Рівненського центру професійно-технічної освіти було наочнішим. Та і сам Сергій Торуля відтепер має ще більше шансів заохотити своїх учнів вивченням ковальської справи. Зараз, коли ковані вироби стали модним доповненням сучасних оформлень житлових будівель, закладів харчування й відпочинку тощо, охочих оволодіти нелегкою професією коваля стає все більше, повідомляє Людмила СТУПЧУК, Рівне

Газета: 
Рубрика: