Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Почуй, владо!..

Мораторій на Податковий кодекс — не вимога ретроградів, а стогін малого бізнесу
5 листопада, 2010 - 00:00

Учора український дрібний бізнес виступив із вимогою до Верховної Ради прийняти мораторій на затвердження проекту Податкового кодексу, підготовленого урядом Миколи Азарова. Біля парламенту бушував мітинг, на якому свою думку про податкові новації висловлювали не лише київські підприємці, а й їхні чисельні колеги з інших міст. Одночасно протести тривали й у регіонах, зокрема у Львові та в Полтавської області. Чого коштують плакати з написами «Податковий кодекс Азарова — вінок на могилу малого й середнього бізнесу», «Де канікули для малого бізнесу?», «Ні податковому терору!». Підприємці заявляють, що 16 листопада (на цей день призначено розгляд проекту кодексу в другому читанні) вони готові знову виїхати до Києва, аби пікетувати Верховну Раду.

Малий бізнес користується морально-політичною підтримкою опозиції, яка стверджує, що Податковий кодекс сприятиме подальшій тінізації економіки. Міністр фінансів опозиційного уряду, народний депутат України Андрій Сенченко говорить «про податковий терор з боку уряду Азарова, який збільшив тіньовий сектор».

Але найгірше, що новели Податкового кодексу розкололи українське бізнес-співтовариство. Директор компанії «Будцентр» (м. Дніпропетровськ) Дмитро Левчинський сказав «Дню», що для нього в новому кодексі найбільшою проблемою є ПДВ, який залишається практично таким самим, як і раніше, корупційним податком, що блокує можливості для експорту вітчизняних товарів. «Фактично це податок з обігу, але платиться він не всіма, а вибірково», — говорить підприємець, що відносить себе до середнього бізнесу. Що стосується малого бізнесу та його вимог, то, на думку Левчинського, ці норми слід удосконалювати. Проте він стверджує, що новації до «спрощенки» придумали не лише податківці: середній бізнес уже давно й наполегливо добивався, щоб цю систему, яка створює нерівноправну конкуренцію, щоб ліквідувати, або істотно змінити. «На спрощеній системі працював мільйон реальних «спрощенців» і два мільйони нібито підприємців, які використовувалися для мінімізації оподаткування великими корпораціями», — констатує директор «Будцентру».

І дійсно, реальним «спрощенцям», дрібному бізнесу доводиться страждати через тих, хто працює під цією маскою. Приватний підприємець Тетяна Галицька сказала «Дню», що вона, як і її колеги перед Верховною Радою, теж протестує проти Податкового кодексу. «Ми вимагаємо, — говорить вона, — нехай усе залишається так, як було, — фіксований податок або єдиний. Нічого не треба змінювати — нехай усе буде так, як є. Ми звикли до такого податку й на це розраховуємо. Такий податок ми ще можемо потягнути, а пропонованих у Податком кодексі нововведень ми не потягнемо».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: