Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

14 жовтня, 2010 - 00:00

Туристичні можливості столиці України з погляду росіян

Телеканал РТР створив фільм про туристичні можливості столиці України, в ролі гідів виступили Ані Лорак та Андрій Шевченко, повідомляє УНІАН з посиланням на Державну службу туризму і курортів України.

У листопаді-грудні 2010 року російський телеканал РТР покаже документальний фільм про визначні пам’ятки і туристичні бренди столиці України. Знімальна група РТР на запрошення Держслужби туризму і курортів України протягом тижня знімала у Києві не тільки відомі пам’ятники історії та культури — Києво-Печерську лавру, Софійський собор, Андріївський спуск, а й відомих киян. У фільмі буде показано й усім відомі київські бренди — знімальній групі РТР вдалося відобразити процес випічки знаменитого київського торта, побувати у лаврських печерах, а також піднятися на найвищу точку міста — оглядовий майданчик монумента «Батьківщина-мати» на висоті 92 метри над землею.

За словами глави Державної служби туризму і курортів України Анатолія Пахлі, реалізацію подібних проектів спільно з російськими телеканалами буде продовжено і 2011 року, адже дві третини іноземних туристів, які відвідують Україну, — це громадяни Російської Федерації.

Майбутні військові «підтягнуть» українську мову

Міністр оборони України Михайло Єжель підписав наказ № 514 «Про затвердження Положення про проведення щорічного конкурсу на краще знання української мови серед курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та ліцеїстів військових ліцеїв», повідомляє Департамент преси та зв’язків із ЗМІ Міністерства оборони України. Наказ підписано з метою виховання шанобливого ставлення до мови, культури і традицій українського народу.

Конкурс на краще знання української мови за участю курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та ліцеїстів військових ліцеїв проводиться щорічно в період з 9 листопада — Дня української писемності та мови поточного року — до 20 травня наступного року. Він складається з двох етапів: перший — у вищих навчальних закладах, військових навчальних підрозділах ВНЗ та у військових ліцеях; другий (фінальний) — у Центральному будинку офіцерів Збройних сил України (Київ) серед переможців першого етапу конкурсу.

Організацію та проведення конкурсу (в межах їхньої компетенції) покладено на Департамент гуманітарної політики Міністерства оборони України, Департамент військової освіти та науки Міністерства оборони України і Головне управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних сил України. Нагородження переможців конкурсу здійснюється за рахунок фонду Ліги українських меценатів відповідно з установленою квотою.

Дітям не слід дивитися телевізор більше двох годин

Діти, які надто довго перебувають перед телевізором чи комп’ютером, зазнають психологічної шкоди, застерігають американські науковці. Навіть фізичні вправи не здатні «компенсувати» їм зайвий час, проведений біля екрану.

Представник Центру фізичних вправ, харчування та медико-санітарних дисциплін Університету Брістоля Енджі Пейдж радить обмежити перегляд дітьми телевізора до двох годин на день. Науковець зазначає, що навіть виконання дітьми фізичних вправ не рятує їх від виникнення психологічних складнощів, пише «Українська правда» з посиланням на The Daily Mail.«Ми не хочемо сказати, що діти не повинні робити фізичних вправ, бо це неправда. Дітей слід заохочувати, аби вони були активними й мали добре здоров’я, але також треба скорочувати час, який вони проводять перед екраном», — каже Пейдж. Дослідження, результати якого опублікував журнал American journal Pediatrics, охопило понад тисячу школярів віком 10—11 років. Із результатів опитування дітлахів науковці зробили висновок — ті з них, хто небагато дивиться телевізор, навіть почуваються щасливішими.

Протягом дослідження науковці підрахували їхній «час перед екраном», а також дізналися, скільки часу на день діти проводять сидячи й скільки витрачають на активну фізичну діяльність. Більш активні діти продемонстрували кращі показники в таких сферах, як емоційна, стосунки з однолітками. Втім у них науковці відзначили схильність до проблем із поведінкою, включаючи гіперактивність.

Жіноча збірна України перемогла на Кубку світу з дзюдо

Збірна України зайняла перше загальнокомандне місце на Кубку світу з дзюдо серед жінок, який проходив у Баку з 9 до 10 жовтня 2010 року (Азербайджан), повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. На рахунку української збірної — сім нагород: дві золоті, одна срібна і чотири бронзові медалі. Чемпіонками Кубка світу з дзюдо серед жінок стали Ольга Суха з Рівного та Анастасія Матросова з Донецька у вагових категоріях 48 та 78 кг відповідно. «Срібло» виборола Марія Бойок із Чернігова у ваговій категорії до 52 кг. Бронзові нагороди дісталися Людмилі Афендіковій із Дніпропетровська у ваговій категорії до 70 кг, Наталі Смаль із Чернігова у ваговій категорії до 52 кг, Вікторії Туркс із Донецька у ваговій категорії 78 кг та Світлані Ярьомко з Вишневого (Київщина) у ваговій категорії понад 78 кг. Загалом у турнірі взяли участь 73 спортсменки з 11 країн світу.

Газета: 
Рубрика: