Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поштовх творити своє

Фотовиставка «Дня» згуртовує навколо себе юних українців
12 жовтня, 2010 - 00:00

Ось уже другий рік поспіль у фотовиставці «Дня» беруть участь не лише дорослі фотографи, а й молодші любителі фотомистецтва, яким ще не виповнилося вісімнадцять років. Спеціально для них минулого року була започаткована окрема номінація «Світ очима дітей». Прикметно, що фотороботи з цієї номінації завойовують чималу кількість призів, що свідчить — мислення та бачення своєї країни дітьми заслуговують на особливу увагу та розуміння.

На цьогорічному відкритті фотовиставки редакція «Дня» і партнери заходу відзначили роботи Олексія Фурмана «Дівчина і дощ» та «Наша черга допомогти», Івана Червневого «Свято Перуна», Ігоря Давиденка «Зимова казка», Олександра Пінєгіна «Ура канікули!». А в минулий четвер спеціальним призом — дипломом, сертифікатом та премією від партнера фотовиставки агрофірми «Ольгопіль» — редакція газети нагородила 11-класницю Ірину Денисенко з Чернігова за роботу «Гиля, гусоньки».

Як розповіла «Дню» Ірина Денисенко, сюжет роботи виник доволі несподівано. Під час відпочинку у бабусі вона побачила дівчину, яка боялася гусей, і вирішила за допомогою фотографії показати їй, якою комічною виглядає з боку її поведінка. А відібрав та надіслав на фотовиставку вдалий кадр вчитель Ірини Денисенко, керівник студії «Пошук» Віктор Кошмал.

— Я почала захоплюватися фотографією з того часу, як у мене з’явився фотоапарат. Але більш осмислене ставлення до фотомистецтва з’явилося, коли стала відвідувати фотогурток Віктора Кошлала «Пошук». Участь і перемога у Міжнародній фотовиставці «Дня» — це для мене новий поштовх до розвитку. Після перегляду представлених робіт у мене вже з’явилися ідеї власних фото, які наступного року надсилатиму в редакцію «Дня» для участі у конкурсі. Дуже хочеться зафіксувати більше моментів з життя у селі. У місті завжди можна знайти хороший кадр, але міське життя ми спостерігаємо постійно. А те, як живуть люди в селі, розуміють не всі, тому хочу розповісти про те, наскільки наполегливо і важко доводиться працювати селянам, — розповідає Ірина Денисенко.

Вчитель Ірини Віктор Кошмал неодноразово брав участь та перемагав у фотовиставках газети «День». А після появи номінації «Світ очима дітей» заохотив до неї і своїх учнів. Минулого року учень Віктора Кошлала Роман Велінський теж здобув приз.

— Часто фотолюбителі, тим паче діти, можуть зробити талановиті фото, самі про це не підозрюючи. Тому їм дуже потрібні люди, які могли б підказати, який кадр вартий уваги. У цьому я й намагаюся допомогти своїм учням, — говорить Віктор Кошмал. — А фотовиставка «Дня» — це для мене відкриття. Тому що фотографія повинна бути саме такою — одночасно простою і складною, дивувати і вражати. Якщо цього немає, то про фото, як мистецтво, немає чого й розмовляти.

Нагородження Ірини Денисенко співпало ще з однією подією. Фотовиставку «Дня» в Українському домі відвідали учні Щасливського навчально-виховного комплексу Бориспільського району. Скориставшись можливістю, «День» поцікавився у шестикласників, які роботи їм найбільше сподобалися і які враження у них залишилися від побаченого. Тим більше, що учні активно голосували за улюблені фото. Як виявилося, хлопців найбільше вразила робота «До першої крові», а вибір дівчат був неоднозначним. Здебільшого найкращими, на їх думку, були фото «Хатня Багіра», «Руденькі», «Букініст», «Купальський вінок» і, звичайно, «Останній урок», адже цей момент близький всім школярам. На диво не дитячими виявилися думки дітей щодо побаченого на фотовиставці «Дня».

Анастасії Шликовій фотовиставка сподобалася, насамперед, тому, що дає змогу людям розкривати свій внутрішній світ. Оксані Симоненко найбільше запам’яталася робота «Хатня Багіра», тому що кішка сфотографована серед живої природи, а не під замком, як це зазвичай буває. А Лізі Кравчук, яка захоплюється малюванням, переглядаючи радісні та сумні роботи фотовиставки, відразу хочеться творити щось своє. Тож, цілком імовірно, що наступного року ці діти стануть переможцями серед наймолодших учасників конкурсу, а в подальшому перемагатимуть у дорослих номінаціях.

Вікторія СКУБА, «День»
Газета: 
Рубрика: