Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦИТАТА «Дня»

12 жовтня, 2010 - 00:00

Несподівано цікавим виявився виступ заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна в п’ятничній програмі Савіка Шустера на телеканалі «Україна». Пропонуємо вашій увазі найрезонансніші його заяви.

«Я можу з упевненістю сказати, що існуюче кримінально-процесуальне законодавство заважає працювати правоохоронній системі. І це не таємниця для професіоналів. Кримінально-процесуальний кодекс був ухвалений 1960 року. Цьому кодексу 50 років. І ви уявляєте, в якій країні цей кодекс ухвалювався, в яких умовах, з якою програмою і для чого. Які основні проблеми? Це громіздкість, тяжкість кримінально-процесуального законодавства. Це безконечні й нікому не потрібні слідчі заходи й така ж сама громіздка їхня фіксація. Сьогодні в країні одномоментно розслідується, перебуває в розгляді 2 мільйони 250 тисяч справ. Кожна справа налічує мінімум два томи. Є справи серйозні. Наприклад, справа щодо Лазаренка — 6 тисяч томів. Справа зі звинувачення Пукача сьогодні налічує 130 томів.

Одномоментно щодня під вартою в країні перебуває 150 тисяч осіб. Ви уявляєте об’єми роботи, що виконується? Причини? Знову ж таки, абсолютно ганебне законодавство, яким ми користуємося. І ми змушені ним користуватися. Іншого шляху немає. Ми будуємо демократію, ми намагаємося йти до Європи. Але до якої Європи з таким багажем, скажіть? Ми змушені боротися із законодавством, а воно — з нами. Замість того, щоб боротися зі злочинністю, ми плодимо папери. Прокуратура впродовж кількох останніх років намагається достукатися до всіх організацій: до Верховної Ради... Але впродовж 19 років нашої незалежності далі розмов про те, що потрібно щось реформувати, справа не йде.

...Ми, врешті-решт, наполягаємо на тому, аби люди повернулися до реформ і допомогли нам цю ситуацію зрушити з мертвої точки. Ось за всі ці 19 років Віктор Янукович — це єдиний Президент, який створив робочу групу, поставив термін у три місяці на підготовку концепцій і конкретних законів... І ця робоча група зараз працює. І до цієї групи включені в тому числі й працівники прокуратури. І я до цієї групи входжу... Тому я закликаю всіх: будь ласка, у кого є пропозиції, давайте їх... Вони всі будуть враховані... Всі до єдиної».

«...Мені не зрозуміло взагалі: навіщо потрібна податкова міліція? Навіщо потрібні слідчі податкової міліції? Це ж може спокійно робити звичайна міліція. Можна створити відділ розслідувань податкових злочинів при Службі економічної безпеки МВС. І ось те реформування, про яке ми говоримо, має зачепити й цю частину теж... Якщо вже ви хочете сильну прокуратуру, то давайте ми реформуватимемо не лише прокуратуру, але й усю систему правоохоронних органів».

«Термін утримання під вартою обвинуваченого Пукача продовжений судом до 14 грудня. Розслідування цього злочину відновлене. І слідство, я впевнений, буде розширене. Відпрацьовуються альтернативні версії, крім озвученої. І завдання поставлене прямо: знайти всіх співучасників цього злочину... Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи проти екс-президента країни Кучми й деяких інших політиків скасоване, і в справі дані вказівки встановити всіх осіб, причетних до цього вбивства. Всіх, повторюся, осіб, причетних до цього вбивства. Я сподіваюся, що дуже скоро ми вийдемо на закінчення розслідування зовсім з іншими результатами».

«Я вам хочу сказати, що ця справа (про отруєння Ющенка) розслідується п’ять років. І впродовж п’яти років ми не сказали, хто його намагався вбити, навіщо його намагалися вбити й чи намагалися взагалі його вбити... Ми не знаємо відповіді. Немає правди. І в кримінальній справі цієї правди теж немає. І ця слідча група, що працювала на чолі з цим (Галина Климович) слідчим... Ця слідча група отримала справу з восьми томів, а коли вони його здали, там був 321 том. Але в цьому 321 томі немає жодного натяку на те, хто, коли, навіщо й чому... І якщо за п’ять років ні міліція, ні СБУ, ні розвідка, ні прокуратура — ніхто не встановив цього... То про що ми взагалі говоримо? У результаті ми сьогодні на тій самій стадії, з якої почали. Ми сьогодні працюємо в справі з самого початку. П’яти років як і не було».

Газета: 
Рубрика: