Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

5 жовтня, 2010 - 00:00

У Боснії та Герцеговині обрано тріумвірат...

Переможцями виборів у Боснії й Герцеговині сталі Бакир Ізетбегович, Небойша Радманович і Желько Комшич. Вони отримали перемогу на виборах президії країни. Президія — елемент складної системи влади, яка, згідно з Дейтонською мирною угодою, повинна враховувати інтереси трьох державотворчих народів. Від мусульман вибрано поміркованого політика Бакира Ізетбеговича, сина колишнього очільника боснійських мусульман Алії Ізетбеговича. Він заявив після закінчення виборів, що «як член президії Боснії й Герцеговина має намір проводити реальну політику». За його словами, це буде «політика простягнутої руки й співробітництва». Кажучи про перспективи взаємодії з новообраним членом президії Небойшею Радмановичем (від сербів), Ізетбегович заявив про намір працювати передовсім над досягненням консенсусу всередині президії. За даними влади, 13% виборчих бюлетенів, що їх подали боснійські серби, визнано недійсними. Буде проведено розслідування можливих фальсифікацій. Результати виборів також визначать, чи наблизиться Боснія до вступу в ЄС і НАТО.

... а в Молдові стартують виборчі перегони

Учора в Молдові почалася реєстрація партій і кандидатів для участі в дострокових парламентських виборах, які пройдуть 28 листопада. Конституційний суд Молдови вирішив, що необрання президента на виборах 10 листопада й повторних виборах 7 грудня 2009 року виправдовує розпуск парламенту. Голова КС Дмитрій Пулбере пояснив, що «згідно зі статтею 78 конституцій Молдови, якщо після повторних виборів президента не обрано, чинний президент розпускає парламент і оголошує дату наступних виборів». У свою чергу, голова Центральної виборчої комісії Євгеній Штірбу відзначив: «Прийняття документів від учасників майбутньої виборчих перегонів завершиться за 30 днів до виборів. А сама реєстрація — за 25 днів». ЦВК проводитиме в кінці кожного дня жеребкування, аби визначити порядок включення у виборчий бюлетень партій, які будуть зареєстровані цього дня. Зараз у Молдові офіційно зареєстровано 29 політичних партій і суспільних політичних рухів, які можуть реєструватися як конкуренти на майбутніх виборах. Охочих виступити в ролі незалежних кандидатів необхідно зібрати 5 тис. підписів на свою підтримку. Експерти чекають проходження до парламенту чотирьох партій: Партії комуністів (ПКРМ), Ліберально-демократичної партії (ЛДПМ), Демократичної партії (ДПМ) і Ліберальної партії (ЛПМ).

У Делі відкрилися Iгри британської співдружності

Президент Індії Пратібга Патіл і принц Уельський Чарльз урочисто відкрили напередодні в Нью-Делі крупні міжнародні спортивні змагання — Ігри британської співдружності. Принц Чарльз зачитав особисте послання королеви Великобританії Єлизавети II — голови Співдружності націй — учасникам змагань, після чого Патіл оголосила про початок ігор. У змаганнях візьмуть участь понад 6 тис. спортсменів із 71 країни. Протягом 12 днів, коли триватимуть ігри, вони продемонструють свою майстерність у 17 видах спорту. На змаганнях буде розіграно 272 комплекта медалей. Церемонія відкриття ігор, за словами організаторів, стала найдорожчою за весь час проведення цих змагань. Глядачам церемонії, що відбулася на головній спортивній арені Нью-Делі — стадіоні імені Джавахарлала Неру, було представлено програму, що відобразила все багатство п’ятитисячолітньої індійської культури. Ігри співдружності — найкрупніші міжнародні змагання, які Індія приймає за останніх 30 років.

Спадкоємиця Лула да Сілви йде до перемоги на президентських виборах

На президентських виборах у Бразилії впевнено веде Ділма Русефф, споборниця й колишня голова президентської канцелярії Луїса Інасіу Лула да Сілви. Наразі підраховано більш ніж 97,5% голосів. Русефф отримала 47% голосів — це більше, ніж у інших кандидатів, але недостатньо для подолання порогу в 50%. Головний суперник Русефф — Жозе Серра, колишній губернатор штату Сан-Паулу — набрав 33,1% голосів. Ще до підрахунку голосів аналітики передбачали провідну позицію Русефф, хоча й прогнозували другий тур. Якщо в нім переможе Русефф, вона стане першою жінкою-президентом Бразилії. Замикає трійку представник партії зелених Марина Сілва, яка набрала 20,31% голосів із числа оброблених бюлетенів. У виборах брали участь майже 136 млн. бразильців. Другий тур виборів пройде 31 жовтня. Експерти, одначе, не чекають радикальних змін в економічному й зовнішньополітичному курсах Бразилії — хоч хто стане переможцем.

Газета: 
Рубрика: