Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чорнобильський мед

10 вересня, 2010 - 00:00

Прочитавши статтю «Ріпак — проти радіації» в газеті «День» №51 від 26.08.10 р., відразу можна погодитись і схвалити проект про відродження Чорнобильських земель забруднених радіацією.

З першого погляду все виглядає досить просто: засіяли землі ріпаком, виростили, зібрали урожай, і потім переробили насіння на біодизель.

Хочу висловити свою думку з цього приводу. Так, для вирощування ріпаку необхідна висока культура агротехніки з усіма її складовими. Але основною складовою для вирощування ріпаку (це закон природи) являється запилення квітки рослини, без якого не вродить жодна насінина.

А хто ж зробить це запилення? Звичайно ж бджола. При цьому бджоли будуть брати з квіток радіоактивно забрудненого ріпаку нектар. З нектару буде отриманий мед, теж радіоактивно забруднений. Цей мед потрапить на ринок. В результаті, він потрапить на стіл і люди його вживатимуть, отримуючи відповідну дозу радіації.

Таким чином, землю лікуємо, а захворюваність людей буде збільшуватись.

Хочу ось що ще сказати. Читав в одній з газет, що насіння ріпаку генномодифіковане і мед з такої рослини, мабуть, теж є шкідливий для людини. І люди про це знають і не хочуть купувати ріпаковий мед.

З вище написаного, на мою думку, можна зробити висновок, що проект відродження Чорнобильських земель після радіації з допомогою вирощування на них ріпаку не є ефективним, а, навпаки, є шкідливим.

Із повагою, Володимир ДАНИЛЮК, село Колодисте, Уманський р-н, Черкаська область

Газета: 
Рубрика: