Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Цитування малодослідженого часу

Львівське видавництво «Піраміда» випустило у світ монографію «Українське життя в умовах німецької окупації (1939—1944 рр.)»
13 серпня, 2010 - 00:00
ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

Видання точно відтворює важливі аспекти життя українського народу під час німецької окупації, позаяк подане крізь призму публікацій легальної україномовної періодики того часу. Як розповів «Дню» автор книжки — завідувач відділу україніки Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника Костянтин Курилишин, робота над монографією тривала дев’ять років, і «працювати було над чим, адже тоді на окупованих Німеччиною українських землях виходили 365 газет і журналів». Науковим консультантом праці був світлої пам’яті професор Ярослав Дашкевич, який допомагав авторові фаховими консультаціями.

Монографія стала продовженням бібліографічного дослідження Костянтина Курилишина «Українська легальна преса періоду німецької окупації (1939—1944 рр.)» у двох томах, що розрахована на науковців, які досліджують цей період. Нове видання, на думку К. Курилишина, буде цікавим для якнайширшого кола читачів, які хочуть знати про своє минуле, бо в монографії йдеться про такі вагомі аспекти соціального життя українців того періоду, як, зокрема, державницькі очікування, законодавча регламентація життя, доля військовополонених, переселенські акції, антиєврейська проблематика, формування дивізії «Галичина». Увазі читачів Костянтин Курилишин також представив малодосліджені дані щодо діяльності Українського центрального комітету (зокрема з приводу допомоги постраждалим від повені, перепису населення в Генеральній губернії 1 березня 1943 року та абстинентської акції) та власну концепцію розуміння проблеми колабораціонізму. «Минуле нашого народу в моїй новій книжці подане у формі цитування різножанрових публікацій того часу — з ѓрунтовним поясненням та історичним підѓрунтям», — робить висновок Костянтин Курилишин.

Гортав періодику 1939—1944 років науковець у бібліотеці імені Стефаника, львівському обласному архіві, бібліотеці університету І. Франка, в київській архівній бібліотеці на Солом’янці та в книгозбірні імені Вернадського. Важко, каже, було отримати дозвіл на користування фондами в Києві на Солом’янці. Тож звертався по дозвіл до Секретаріату Президента.

Іван ПАТЕР, професор, завідувач відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України:

— Вивченню різноманітних аспектів історії українських земель періоду Другої світової війни присвячено чимало праць сучасних українських істориків. Особливу нішу в цьому розмаїтті, на мою думку, посяде дослідження Костянтина Курилишина. Воно має, насамперед, науковий характер, адже базується на великому джерельному матеріалі (головним чином — на тогочасній українській періодиці), охоплює більшість етнічних українських земель. Праця Курилишина має також науково-пізнавальне значення для широких кіл суспільства, а ще монографія несе на собі велике політичне навантаження, бо дає змогу об’єктивно показати багатьом нинішнім так званим українським політикам ту реальну дійсність, що існувала в Україні під час Другої світової війни, і тим самим продемонструвати їхню необізнаність щодо досліджуваної автором проблеми.

Борис ЧЕРНЯКОВ, професор, завідувач кафедри електронних видань і медіа-дизайну Київського національного університету ім. Тараса Шевченка:

— Кандидат історичних наук Курилишин відомий як ретельний і прискіпливий дослідник періодичної преси часів Другої світової війни. Запропонована ним нова монографічна праця покликана повніше розкрити зміст окупаційної періодики і тим прислужитися дослідникам вітчизняної історії вказаного періоду, які в останні два десятиліття дедалі більше використовують інформацію, отриману з періодики воєнної доби.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: