Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Паралельне суспільство

6 серпня, 2010 - 00:00

Загострення в Україні системної кризи активізувало суспільні дискусії щодо шляхів її подолання. Все більшого резонансу набуває тема творення «паралельного суспільства», «паралельної держави». Ідея в тому, щоб подолати кризу еволюційно, а саме шляхом творення досконалішої цивілізаційної надбудови.

Взагалі-то це загальний принцип еволюційного розвитку: коли перемагають досконаліші форми життя, то вони неначе формують вищу екологічну нішу. При цьому, попередні форми повністю не зникають, а залишаються на своєму рівні. Прикладів удосталь.

Наприклад, військова справа. Попри сучасні ракети чи космічні лазери, залишається актуальним уміння битися навкулачки чи на ножах. Так само розвиток банків і супермаркетів не скасував натуральне господарство та бартерний обмін. Просто різко скоротилася сфера застосування старіших форм та їхня різноманітність.

Такий еволюційний підхід дозволяє зорієнтуватися в нинішній ситуації. Головна причина актуальної кризи — це невідповідність всієї існуючої системи вимогам інформаційної епохи. Дух часу вимагає адекватного світогляду, нових організаційних форм і технологій. Отже, треба створити нову цивілізаційну надбудову, в просторі якої зможуть реалізуватися нові потенції.

Зверніть увагу: не боротися зі старою системою, а створити нову. Якщо нова система буде зручніша, ефективніша, привабливіша, то стара сама «усохне» і займе відповідне їй місце — подібно до згаданої вище акули чи натурального господарства.

Що ж це за нова цивілізаційна система? Її зародки вже існують навколо нас. Виявляється, якщо діяти чесно і відкрито, то економічні моделі можуть бути на порядок простішими і водночас на порядок ефективнішими. Виявляється, що сучасна людина може впливати на себе і навколишній світ силою думки, бути здоровою без жодної «хімії» та інших послуг «охорони здоров’я». На сьогодні накопичено велику масу передових технологій, спроможних змінити світ, але вони блокуються старою системою. Натомість є відверто паразитичні галузі, наприклад, «вакцинаційна індустрія», виробництво пігулок з «вітамінами», «політичний піар» (мистецтво обдурювання). Якщо їх позбутися, то життя покращиться вже сьогодні.

Формування вищого «паралельного простору» — це завдання для нової української еліти, творчої меншості. Але при цьому важливо, щоб владна верхівка не встигла розкрасти і розпродати «нижні поверхи» цивілізаційної конструкції України. Вгамувати її апетити — надзавдання для решти українців.

Звідки взяти ресурси для творення надбудови? Головною цінністю інформаційної епохи є інформація, знання, мудрість, музика, відеопродукція, ідеї, винаходи, технології оздоровлення і освіти. Це та сфера, де нині найактивніше твориться багатство — і саме тут творчі люди почуваються як риба у воді.

А як щодо протидії з боку старої системи? Протидія з’явиться тільки тоді, коли ви почнете боротися з цією «матрицею». Проте формування «паралельного простору» не передбачає боротьби зі старим.

Сьогодні найважливішими є два напрямки діяльності: стабілізація існуючого «владного гадючника» і творення нової цивілізаційної формації.

Систему можна подолати, тільки створивши їй альтернативу. Кожний повинен робити те, на що він максимально спроможний. Снайпери не беруть участі в масованих атаках регулярних військ — вони все вирішують лаконічною серією точних влучень. То ж усі, що піднялися над системою — у Простір волі, не мають морального права опускатися вниз — у Простір боротьби.

Ігор КАГАНЕЦЬ, журнал нової еліти «Перехід-IV»
Газета: 
Рубрика: