Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дозвольте діяти

16 липня, 2010 - 00:00

На сьогодні в Україні діє близько 66 тисяч громадських організацій та партій. Хоча серед них 8% громадських об’єднань мають всеукраїнський та міжнародний статуси, а 40% діють в межах одного міста чи області (дані Міністерства закордонних справ України). Такі дані пояснюються тим, що організації віддають перевагу локалізованому спрямуванню своїх сил, вони працюють, здебільшого, на облаштування найближчого до себе простору суспільного життя. За кількістю діючих громадських організацій лідирує столиця — там їх 14% від усієї кількості, на другому місті — Львів та область.

36 стаття Конституції України стверджує: «Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення й захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів...», але, до прикладу, представники Херсонської молодіжної організації «Розумний народ» не змогли зареєструватися, тому що Управління юстиції та міськвиконком ніяк не розібралися, чия це робота — легалізовувати такі структури. Судова тяганина триває вже три роки, а за цей час організація могла б зробити набагато більше корисного, ніж вона зробила, будучи просто Ініціативною групою молоді та маючи значно менші повноваження порівняно із зареєстрованими структурами.

Владислав ГЛАДКИЙ, представник Ініціативної групи молоді «Розумний народ», м. Херсон:

— Нещодавно наша організація провела проект за підтримки Херсонського міського центру молодіжних ініціатив «Тотем» за сприяння Фонду Стефана Баторія (Польща). Це була спільна ідея ініціативної групи молоді «Розумний народ» та Херсонської обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС). Проект передбачав збір комп’ютерного обладнання для людей із вадами зору, курси блогерів УТОС та створення сайту Херсонської обласної організації Українського товариства сліпих nesami.org.ua. Наразі проект успішно завершено.

Найближча подія, якої з нетерпінням чекаємо — судове засідання Одеського апеляційного суду. Засідання стосуватиметься легалізації Херсонської міської молодіжної громадської організації «Розумний народ», якою наша Ініціативна група мала намір стати ще в 2007 році. Проблема в тому, що, на жаль, нам не дозволили легалізуватись ані міське управління юстиції, яке вже розформоване, ані міський виконавчий комітет. Управління юстиції аргументувало проблему тим, що такими справами повинне займатись місцеве самоврядування, тобто, спеціальний відділ міськвиконкому. А на той час у міськвиконкомі не було такого відділу чи спеціаліста, який працював би над легалізацією громадських об’єднань. Фактично, це була робота міського та обласного управлінь юстиції, чим свою позицію аргументував міськвиконком. У цій безвихідній ситуації ми звернулися до суду, який, до речі, став на наш бік і 7 квітня 2008 року виніс рішення, що Управління юстиції повинне нас легалізувати шляхом повідомлення, як ми цього й вимагали. Але управління юстиції на це не пішло, передало журнали реєстрації міськвиконкому та подало на апеляцію. Відтоді проблема не вирішена і перше засідання апеляційного суду по цій справі відбудеться 28 вересня.

Ірина ЧЕРЕНЬКО, голова правління молодіжної організації «Апельсин», м. Чернігів:

— Наша молодіжна громадська організація почала проводити екологічні програми, а саме — акцію «Молодь — за чисте місце відпочинку», ще п’ять років тому. Спочатку ми просто зібрали молодь для прибирання території. Це був своєрідний суботник. Зрештою, ми зрозуміли, що просто суботник не приносить ніякої користі, крім виховної. Так ми вирішили, що через рік уже не будемо влаштовувати прості суботники, а проводитимемо такі заходи, де спілкуватимемося з відпочиваючими, даватимемо їм пакети для того, щоб вони прибирали після свого відпочинку. З року в рік приходять нові ідеї. Цього разу ми плідно співпрацюємо з управлінням житлово-комунального господарства. Разом ми організували групу активістів, що працюватимуть як екологічна дружина. Це ѓрунтовно обізнані в правилах благоустрою міста хлопці. Вони розуміються і на санкціях, передбачених за порушення правил відпочинку. Основна задача буде не просто прибирати за кимсь сміття, а спілкуватися з відпочивальниками та з тими, хто порушує ці правила. Щосуботи з 11.00 до 17.00 ми продовжуємо працювати. Минулого тижня встановили урни на території урочища понад берегом річки Стрижень. Якщо говорити про відмінності цьогорічної та минулорічних акцій, то я помітила, що роботи у нас стало набагато менше. Можливо, це викликано тим, що комунальне господарство Чернігова почало активніше працювати в цьому напрямку. Уже встановлено багато урн для сміття, пофарбовано лави, тобто все облаштовано для відпочивальників. Люди, котрі хочуть прибрати за собою, можуть це зробити. Ми хочемо розпочати ще й перейти до лісу, куди рідко добирається комунальне господарство. У кого є бажання долучитися до нашої роботи, ми запрошуємо, як я вже казала, з 11.00 до 17.00. Приходьте, ми завжди будемо раді вас бачити.

Тетяна ВОРОНЦОВА, керівник Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів — Схід», м. Луганськ:

— Зараз наша організація активно готується до прес-конференції «Кожен має право на працю» (за підтримки Великої Британії), яка спрямована на працевлаштування молодих інвалідів. Це дуже складна програма, в рамках якої ми розробили модель працевлаштування молодих людей із важкими формами захворювань. Це й ті, хто пересувається на візках і ті, хто має проблеми з зором та слухом. Найбільша проблема — люди на візках, яких ніхто не працевлаштовує. За період роботи програми ми знайшли роботу вже 59 людям і, як бачимо, це непоганий результат. Це все ми проводимо за підтримки міжнародної організації — Фонду «Східна Європа». І тепер, як я вже казала, ми готуємося до конференції, яка називатиметься «Створення моделей соціального партнерства». Вона проходитиме в рамках програми, спрямованої на реалізацію прав дітей з інвалідністю на доступну освіту. Метою нашого проекту було донести до суспільства необхідність освіти для всіх категорій людей як у школі, так і у вишах. Піднято дуже серйозні проблеми, які ми вирішуємо за підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Останній цікавий захід — з’їзд Молодіжної ради Національної Асамблеї інвалідів України, куди входять лідери усіх молодіжних організацій. Питанням обговорення на цій раді буде недостатня активність інвалідів, а саме, молодих. Тільки маючи загартованість та стійку життєву позицію, можна дійти до змін та реалізувати себе. У назві обох проектів є слово «партнерство», тому дуже важливо, щоб нам допомагали і українські державні служби. Важливо, щоб всі міністерства — освіти і науки, праці та соціальної політики —стали нашими партнерами. Ми вибудовуємо своєрідну сітку, яка може вирішити проблеми людини з інвалідністю в освіті чи в медичному обслуговувані. Підтримкою однієї держслужби ми не зможемо допомогти, адже кожна із них несе окрему місію. Без освіти про працевлаштування немає чого і мріяти, а ті, хто рухається на інвалідному візку і кого ми працевлаштуємо, без допомоги Міністерства транспорту та зв’язку, не зможуть діставатися до місця роботи, адже слід організувати їм спеціальний транспорт. Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України повинне подбати про те, щоб робочі місця інвалідів були облаштовані так, щоб їм було легше та зручніше адаптуватися. Тобто, не лише Міністерство праці та соціальної політики може вирішити ці проблеми, а за умови партнерства усіх структур ми зможемо побачити реальний результат.

Аліса ГОРДІЙЧУК, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: