Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без дивідендів, проте з молоком...

Експерти та бізнес оцінюють 100 днів президентства Януковича
10 червня, 2010 - 00:00

В АГРАРІЇВ — СТАБІЛЬНА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ

Алекс ЛІССІТСА, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», радник міністра аграрної політики України:

— Від ста днів президентства Віктора Януковича ми не отримали жодних «емоцій». Адже дуже довго тривало погодження бюджетного процесу. Та й у принципі, щось нового в Законі України Про державний бюджет на 2010 рік ми не отримали. Тому я охарактеризував би атмосферу цих ста днів як «стабільну нестабільність».

Те, що наш уряд сьогодні, особливо у сфері аграрного сектору, окреслив якісь стратегічні шляхи реформування, а це, передусім, підтримка м’ясного та молочного тваринництво, — позитивно. Бо, справді, саме ці дві галузі потребують серйозної державної підтримки в наступні роки.

Інші питання є досить спірними. Особливо це стосується питання ринку впровадження сільськогосподарських земель із 1 січня 2011 року. Адже ми знаємо, що станом на сьогодні у нас не працює система земельного кадастру в більшості областях України.

Потрібно зазначити, що днями Президент таки підписав на вимогу аграрного співтовариства зміни, які ухвалила Верховна Рада України до бюджету і до чинного законодавства, що враховують інтереси вітчизняних виробників молока та м’яса. Тобто до кінця року останні таки будуть отримувати державну допомогу у вигляді пільг при оподаткуванні. Це, наголошую, лише до кінця 2010-го. Що буде наступного року, поки що не відомо.

ЕНЕРГЕТИКІВ ЗДИВУВАЛА ЖЕРТОВНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНИМИ ІНТЕРЕСАМИ

Валерій БОРОВИК, голова правління Альянсу «Нова енергія України»:

— Фактичне віддання стратегічних інтересів Україна на поталу тактичним сумнівним цілям — це те, чого ми ніяк не могли очікувати від перших ста днів нової влади. І така прикра тенденція стосується різних сфер енергетичного сектору.

Так, візьмемо обмін продовження перебування Чорноморського флоту на «знижку» щодо постачання природного газу. Варто зауважити, що остання досить теоретична. І хоч нині «знижка» все ж матиме практичний характер, однак згодом ми переконаємося в її оманливості як такій. Фактично ж контракти не змінилися!

Ще один мінус — відсутність підтримки власного видобутку. Також досить суттєвими аспектами зі знаком мінус є заяви окремих чиновників щодо не підвищення тарифів на внутрішньому ринку для населення з постачання енергоносіїв. Це є, по-перше, нечесно щодо МВФ, оскільки в меморандумі для надання траншу, який підписувався, хоч і попереднім урядом, передбачено щоквартальне зростання на 20% ціни на внутрішньому ринку. По-друге, така політика зовсім не стимулює розвитку відновлювальних джерел енергетики.

Загалом оцінка перших ста днів президентства Януковича негативна. Хоча можна виокремити й деякі позитиви. Однак поки що вони виступають у формі «цікавих» популістських заяв без відображення у відповідних рішеннях. Так, є заява про те, що Україна буде працювати з «Газпромом» на рівноправних засадах. Але це просто слова, які не мають фінансового підѓрунтя для реалізації, та й не вигідна така співпраця «Газпрому».

Також були заяви про можливість реконструкції газотранспортної системи України завдяки співпраці з Росією. Утопія такого рішення в очевидному: у такому співробітництві зрозумілою є наявність конфлікту інтересів. Україні потрібно якомога дорожче продати свої можливості з транспортування природного газу через її територію. Росії ж, навпаки, якомога дешевше провести свій ресурс до інших ринків.

ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ ВІДЧУЛА УТИСК ПРАВ ВЛАСНОСТІ

Ігор ТОВКАЧ, виконавчий директор української галузевої компанії з виробництва пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод ЗАТ «УКРПИВО»:

— Якогось конкретного, єдиного враження немає. Позитив нової влади я вбачаю в тому, що в Україні вже нарешті починає відчуватися політична стабільність. Ми отримали стратегічну програму реформації економіки. Хоч і хотілося б, щоб вона була більш конкретною та «оцифрованою», треба розуміти її вартість, дивіденди та скільки років потрібно йти до досягнення стратегічної мети й тактичних цілей.

Стосовно ж конкретних інституційно-адміністративних дій нової влади в економіці, то в нас все ж є певні питання. Зокрема, вони пов’язані з поспішним прийняттям деяких законів. До прикладу, Закон України Про державний бюджет на 2010 рік. Коли він був прийнятий, там з’явилася позиція, яка зобов’язує нараховувати дивіденди акціонерам у сумі не менше 30%. Проблема в тому, що пивоваріння — це така своєрідна, дуже витратна галузь, яка потребує постійного оновлення та розвитку. А відтак більшість великих інвесторів цього ринку всі свої прибутки постійно вкладають у розвиток підприємства або ж на покриття кредитів. Розуміючи перспективу та необхідність думати про завтрашній день, вони приймали і приймають таке непопулярне рішення. Тож якщо вже відбулися збори акціонерів, на яких було прийнято рішення не виплачувати дивідендів, а тут їх зобов’язують до цього, хіба це правомірно?! Як на мене, то тут порушуються права власника.

Підготувала Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: