Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тютюновий союз

Відбулася презентація фільму про участь України в контрабанді сигарет
13 квітня, 2010 - 00:00

Сьомий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays.ua» запропонував українській публіці фільм-розслідування «Тютюновий шлях» американського режисера Пітера Фрумкіна. Картина була відзначена багатьма нагородами та є своєрідним зверненням до політиків, правоохоронців, митників.

Журналістське розслідування тривало три роки, і протягом цього часу авторам вдалося проаналізувати велику кількість інформації. Один із висновків — що правильна акцизна політика 2009 року дозволила поповнити бюджет колосальними надходженнями, які в 2,5 разу більші за попередній рік. Завдяки законопроекту №4202 щодо підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби до держбюджету надійшло більше, ніж за 2003—2007 роки разом узяті. Також, за даними Держкомстату, в січні—грудні 2009 виробництво сигарет скоротилось на 12% порівняно з 2008 роком.

Виробники фільму говорять, що у Східній Європі ближчим часом очікують подорожчання сигарет та, відповідно, збільшення контрабанди. Згідно зі статистикою, понад 80% усіх нелегальних перевезень виявляють саме на польському, угорському, румунському та словацькому кордонах, а все через значну різницю в цінах. Володимир Шеремет, керівник прес-служби Держприкордонслужби західного регіону зазначив, що «кожного року, починаючи від 2000, контрабанда сигарет лише зростає. Немає жодного року, де б статистика свідчила про зменшення».

В картині йдеться про те, що проблема контрабанди цигарок стоїть гостро в усіх країнах Східної і Південної Європи, що межують з Євросоюзом. Особливо поширене це явище в Сербії, Молдові, Україні, де щорічно затримується величезна кількість контрабандних товарів. Однак, незважаючи на географічну віддаленість цих двох регіонів, механізми незаконного перевезення цигарок до країн Євросоюзу є однаковими: від використання так званих Duty Free-магазинів, товари в яких не оподатковуються і не обкладаються митом, до переховування контрабанди у транспортних засобах та прямого підкупу працівників прикордонних служб.

Прибутки він цього незаконного бізнесу просто шалені. До прикладу, згідно зі словами одного з працівників нашої прикордонної служби у місті Чоп, партія цигарок, яка в Україні коштує 125 тис. євро, в будь-якій із західноєвропейських країн може бути реалізована за 2,5 млн. євро, тобто за умови вдалої контрабанди можна отримати 20-кратний прибуток. Тому ця справа процвітає, однак не без участі тих, хто повинен її припиняти. Корупція — це основа цього бізнесу, бо перевезення великих партій контрабанди неможливе без сприяння «згори». Відомо, що у квітні 2003 року тодішній прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джукановіч був звинувачений італійським судом у причетності до контрабанди тютюну з міста Бар до Італії.

Як зазначають дослідники проблеми, контрабанда породжує корупцію на всіх рівнях влади. Колосальних втрат зазнає державний бюджет, крім того, кошти, виручені з контрабанди, потрапляють до злочинних і терористських організацій.

Костянтин ГОНЧАРОВ, Олег ДАВИГОРА
Газета: 
Рубрика: