Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

13 квітня, 2010 - 00:00

Янукович прибув до США для участі в «ядерному» саміті

Учора Президент України Віктор Янукович прибув до США з робочим візитом для участі в саміті з питань ядерної безпеки. Візит відбувається на запрошення президента США Барака Обами, повідомляє прес-служба Президента України. В. Янукович братиме участь в офіційних заходах саміту, зокрема в пленарних засіданнях і окремих зустрічах лідерів держав, на яких обговорюватиметься тематика зменшення загрози ядерного тероризму в контексті безпеки ядерних матеріалів, ролі МАГАТЕ у гарантуванні фізичної ядерної безпеки. «Пріоритетом для Президента України є переговори з керівництвом Міжнародного валютного фонду та Світового банку, які слугуватимуть відновленню активної співпраці України з цими фінансовими організаціями та залученню міжнародної фінансової допомоги для подолання кризових явищ в економіці України», — говориться в повідомленні.

Під час перебування у Вашингтоні В. Янукович також проведе зустрічі з представниками американських ділових кіл, політичної еліти США. Крім того, він ушанує пам’ять Тараса Шевченка, пам’ятник якому встановлено у Вашингтоні, й зустрінеться з українською громадою. Програма візиту глави держави передбачає також проведення переговорів із лідерами окремих країн-учасниць саміту.

У Москві застрелили відомого федерального суддю

Суддя Мосміськсуду Едуард Чувашов був застрелений учора в під’їзді свого будинку. Як повідомив Слідчий комітет при прокуратурі РФ, невідомий вистрілив у голову судді з вогнепальної зброї близько 08:50 за московським часом на сходах будинку №24 в Стрельбищенському провулку. 47-річний суддя помер на місці, вбивця втік. Порушено кримінальну справу. Як зазначили в СКП, слідство вже має зачіпки. На місці працювала камера спостереження, яка зафіксувала дії й зовнішність злочинця. Правоохоронні органи шукають підозрюваного чоловіка слов’янської зовнішності, вдягненого в чорну куртку й сині джинси. Як основні версії злочину слідство розглядає професійну діяльність Чувашова. Одним з останніх процесів, які вів суддя, була «справа Рино-Скачевського» щодо банди скінхедів. Саме Едуард Чувашов виголосив минулого тижня звинувачувальний вирок членам угруповання націоналістів Артура Рино, Павла Скачевського та Романа Кузіна. Їх звинувачували в замахах на вбивства через національну ненависть. Учора суддя мав слухати справу про підривання пам’ятника царю Миколі II 1997 року.

В Угорщині впевнено перемагають праві консерватори

В Угорщині в першому турі парламентських виборів упевнено перемагають праві консерватори, які набрали, за попередніми даними, майже 53 % голосів. Зі значним відривом вони обійшли правлячу партію соціалістів. Несподіванкою для багатьох стало третє місце націоналістичної партії «За кращу Угорщину», у неї майже 17%. Праві радикали, до цього не представлені в парламенті, відомі своєю антисемітською риторикою, а також різкими висловами на адресу циганів. Перемога однозначна й переконлива — так розцінив підсумок першого туру виборів лідер партії ФІДЕС, колишній прем’єр країни Віктор Орбан. Партії ФІДЕС уже забезпечено 206 із 386 місць в угорському парламенті. Соціалісти отримають 28 місць, ультраправі зможуть відправити до законодавчого органу 26 своїх представників. До парламенту пройшли й крайнє-ліві «зелені», втім, у парламенті буде лише декілька їхніх представників. Велику підтримку правоконсерваторів і ультрарадикалів спостерігачі пояснюють важкою економічною ситуацією в Угорщині. Другий раунд парламентських виборів в Угорщині відбудеться 25 квітня. На ньому визначиться, кому дістануться ті 121 місце в парламенті, що залишилися.

Газета: 
Рубрика: