Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одеса відсвяткувала День визволення

13 квітня, 2010 - 00:00

Мабуть, не одне свято не об’єднує так одеситів, як День визволення улюбленого міста, який відзначають 10 квітня. Замість звичайної політичної «гризні» та взаємних звинувачень на каналах міста транслювалися програми, присвячені пам’яті захисників і визволителів міста. У святкуванні взяли участь як нинішній мер Одеси Едуард Гурвіц, так і вигнаний ним екс-голова Руслан Боделан, який напередодні прилетів до міста спеціально для участі у святі. Обидва з’явилися на Алеї Слави, щоправда не спілкувалися. Гурвіц був в оточенні керівництва області, а його попередник — разом з лідером партії «Родина» Ігорем Марковим і керівником Антимонопольного комітету регіоналом Олексієм Костусєвим, які є опонентами нинішнього мера. Свої плани на майбутнє Боделан не озвучив і жодного слова критики на адресу нинішньої міської влади не висловив.

66-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників Одеса відзначила з розмахом. Перед будинком Управління морського торговельного порту урочисто відкрили меморіал Вічного вогню. Представники ветеранської громадськості та учні навчальних закладів міста здійснили ритуальний спуск вінків на воду на згадку про загиблих моряків — захисників Одеси в акваторії порту навпроти пам’ятника Невідомому матросу. Після цього відбулася традиційна церемонія покладання квітів до стели «Крила Перемоги» на площі 10 квітня. У центрі міста відбувся марш колони курсантів мореплавного коледжу технічного флоту. Серед учасників свята були й ті, хто 1944 року в складі першої кінно-механізованої групи входив до міста. Лише 36 осіб залишилося з тих, хто весняного дня 10 квітня 66 років тому увійшов до Одеси, відвойованої в німців.

— Я пам’ятаю цей день 65 років тому. Він був таким самим, як сьогодні, — розповідає визволитель Одеси 88-річний Олексій Дяченко. — Можна сказати, що сьогодні другий день народження міста.

10 квітня сотні одеситів одяглися у військову форму зразка Другої світової. Одесит Леонід Пащенко вдягнув на свято гімнастерку діда. «Мій дід Олексій Пащенко захищав місто. Закінчив війну в Будапешті. Після війни повернувся до рідного міста. Тепер це родинна реліквія», — говорить Леонід.

У селищі Чорноморське розгорнулися справжні бойові дії за участю літаків і кораблів. Це любителі історичної реконструкції показали на полігоні під Чабанкою битву морського радянського десанту з гітлерівськими військами. З боку «гітлерівців» воювали люди, перевдягнуті у форму рейхсверу, а цікавинкою «бою» були представники елітних частин Німеччини: парашутисти, гірські стрільці з підрозділу «Едельвейс» і навіть дивізія імені фюрера — «Лейбштандарте Адольф Гітлер».

— Гуляли за формою Дерибасівською. Люди усміхаються, — говорить учасник реконструкції «есесівець» Сергій. — Усі все розуміють. Багато людей фотографувалися з нами. 1941-го прийом був гіршим. Утім, на те були-таки вагомі причини.

Після бою й «наші», й «німці» зібралися разом і випили фронтові сто грамів.

Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса
Газета: 
Рубрика: