Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Від безпеки України — до безпеки Європи»

У Львові розпочинає роботу Міжнародний форум за участю експертів найвищого рівня
13 квітня, 2010 - 00:00

Для участі у Міжнародному форумі «Від безпеки України — до безпеки Європи. Виклики XXI століття» організатори заходу запросили до міста Лева фахівців із державної безпеки та міжнародних відносин, що представлятимуть двадцять дві країни — Європи, Азії та Американського континенту. А результатом роботи дводенної дискусії, що відбуватиметься 15—16 квітня, стануть фахові рекомендації політикам країн ОБСЄ щодо гарантування безпеки у Центрально-Східній Європі.

«Це одна з перших і вкрай важливих для України громадських ініціатив у безпековому полі, — вважає голова оргкомітету форуму, доктор політичних наук Олександр Литвиненко. — Її актуальність підтверджує відгук, який ця ініціатива отримала у міжнародній експертній спільноті: до Львова, аби взяти участь у дискусії, з’їдуться авторитетні дипломати та безпекові фахівці практично з усіх країн Європи, а також із Росії та США».

Знаковою вважають організатори й участь у форумі китайської делегації на чолі з послом Лі Фельлінєм, який має сорокарічний дипломатичний досвід, пов’язаний з Росією та Східною Європою. Серед учасників форуму — експерт Chatham House Ендрю Вуд, голова правління Євроатлантичної асоціації Польщі, один із організаторів та речник руху «Солідарність» Януш Онишкевич, член парламенту Великобританії, голова Всепартійної парламентської групи з питань України в парламенті Великобританії Джон Гроган, директор з Центрально-Східної Європи Німецького фонду Маршалла в Братиславі Павол Демеш, голова Правління Фонду «Російський громадсько-політичний центр» Олександр Музикантський, екс-прем’єр-міністр, екс-міністр оборони та екс-голова РНБО Євген Марчук, директор програм Празького інституту безпекових досліджень (PSSI) Їржі Снайдер, головний редактор газети «День» Лариса Івшина та інші.

Проведення безпекового форуму ініціювали провідні українські державні, наукові та громадські діячі 4 грудня 2009-го — у п’ятнадцяту річницю підписання Будапештського Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Як розповів «Дню» член наглядової ради форуму політолог Тарас Возняк, «основна мета, яку переслідують організатори заходу, — звернення уваги на те, що, отримавши у Будапешті свого часу запевнення в тому, що безпека України гарантується, за умови, що Україна позбудеться атомної зброї, ми отримали папірець, який не був наповнений реальним змістом. Зараз світ бурхливо розвивається, бурхливо змінюється геополітична констеляція світу, і в цьому бурхливому морі Україна теж потребує певних гарантій. Як ми знаємо, Україна знаходиться між двома величезними геополітичними платформами. Одна з них — Ташкентська угода, друга — євроатлантичні структури. А Україна — посередині. З тим, що Україна співпрацює з НАТО і в Україні є база російського Чорноморського флоту, що ще більше ускладнює загальну ситуацію. З огляду на це, політичні еліти України, котрі є тверезомислячими, пробують звернути увагу якнайширшої громадськості світу на те, що в центрі Європи утворилася певна невизначена, сіра зона, яка насправді не тільки сама є під загрозою, але яка сама є, з огляду на це, певною загрозою для стабільності в Європі і в світі в цілому. При тому всьому, що українські офіційні влади, котрі тепер персоніфіковані в особі Президента Януковича, завели мову про достатній нонсенс для тих, хто хоч трішечки знаються на питаннях безпеки — про нейтральний статус України. Але нейтральний статус України, по-перше, треба забезпечити. По-друге, нейтральний статус — це дуже коштовна річ, яку Україна аж ніяк не може собі дозволити. По-третє, нейтральний статус — це згода всіх оточуючих нас партнерів, починаючи від Російської Федерації і закінчуючи Ірландією, з тим, що ми є в цьому статусі і вони це приймають. А крім того, який може бути нейтральний статус, коли на території країни знаходяться іноземні військові з’єднання? Звернути увагу на всі вище зазначені питання і покликаний львівський міжнародний безпековий форум».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: