Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

8 квітня, 2010 - 00:00

КС дозволив обмежити недоторканність нардепів

Конституційний Суд України дозволив обмежити недоторканність народних депутатів України, повідомляє УНІАН. Про це йдеться у рішенні Конституційного суду в справі за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 та 158 Основного закону законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканості для окремих посадових осіб). Законопроектом передбачається скоригувати інститути недоторканності Президента і народних депутатів. Зокрема, запропоновано скасувати в чинній редакції Конституції частину 1 статті 80, якою народним депутатам гарантується депутатська недоторканність. Крім того, в частині 2 статті 80 Конституції встановлено, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Законопроектом пропонується вилучити цю норму Конституції. КС дійшов висновку, що вилучення з частини 1 статті 80 Конституції положення «за винятком відповідальності за образу чи наклеп» обмежує права і свободи людини і громадянина, що суперечить вимогам статті 157 Конституції. Також законопроектом пропонується частину 3 статті 80 Конституції викласти в іншій редакції: «Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього». В той час як зараз народний депутат не може бути, без згоди ВР, притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований. Суд дійшов висновку, що запропоновані зміни до частини 3 статті 80 не суперечать вимогам статті 157 Конституції.

Студентам і безробітним пропонують прибирати населені пункти

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України пропонує залучати до прибирання населених пунктів студентів і безробітних, повідомляє УНІАН. Про це заявив заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України Сергій Зімін. За його словами, Міністерство має намір контролювати прибирання прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих і спортивних майданчиків, кладовищ, меморіальних комплексів, а також ліквідацію несанкціонованих сміттєвих звалищ. «Ми розуміємо, що в органів місцевого самоврядування фактично немає бюджету, незадовільне фінансово-економічне становище. Ми пропонуємо вам здійснити ці заходи за рахунок організації незалежних форм власності, а також залучення найширшого кола учнів, студентської молоді й осіб, які перебувають на обліку в центрах зайнятості», — сказав він. С.Зімін зазначив, що перевіркою виконання цих заходів займатиметься Державна житлово-комунальна інспекція та її територіальні відділення із залученням інспекції охорони навколишнього середовища та охорони здоров’я. За даними МінЖКГ, правила впорядкування населених пунктів і схеми санітарного очищення затверджено лише в 20% (5 500) населених пунктів. Додатковим джерелом фінансування робіт із впорядкування територій можуть бути штрафні санкції, що стягуються з громадян і посадовців за неналежне поводження з побутовими відходами й порушення правил впорядкування територій (для громадян штрафи передбачено в розмірі 300—1360 грн., для посадовців і суб’єктів підприємницької діяльності — 850—1700 грн.).

Для підлітків видали книги про зірок спорту

В Україні видали серію «спортивних» книг для дітей та підлітків «Життя видатних дітей», повідомляє прес-служба Національного олімпійського комітету. Кожна з книжок: «НОК про легку атлетику», «НОК про баскетбол», «НОК про художню гімнастику» — присвячена окремим видам спорту, а героями оповідань стали уславлені українські атлети. Вихід «спортивної» серії книжок став першим етапом масштабного спільного проекту Фонду Сергія Бубки, НОК України та київського видавництва «Грані-Т». Кожна з книг містить у собі історії з дитинства п’яти найвидатніших українських спортсменів. Серед героїв оповідань — Сергій Бубка, Валерій Борзов, Олександр Волков, Олександр Білостінний, Ірина Дерюгіна, Ганна Безсонова. «Художні оповідання написані спортивними журналістами Григорієм Палієм та Олександром Мащенком і адресовані аудиторії віком від 8 до 14 років, — зазначив президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. — У книжках розповідаються історії з тих часів, коли олімпійські чемпіони, зірки спорту ще не були зірками і чемпіонами, а були простими дітьми зі своїми дитячим життям і проблемами». За словами, Сергія Бубки, найцікавішим у цих оповіданнях є те, як звичайні хлопці та дівчата ставали видатними атлетами. «А тут вже у кожного своя історія.», — додав він. «У першу чергу, ці книжки розраховані на те, щоб привернути увагу дітей до занять спортом, — сказав президент НОК. — Ми сподіваємося, що ці три видання сприятимуть тому, що діти займатимуться спортом, не важливо, на аматорському рівні чи професіональному, і завдяки цьому зможуть досягти успіху». Видавці книг також мають на меті повернути у такий спосіб інтерес підлітків до книги. «Найближчим часом усі три книжки з’являться у книгарнях. Середня їхня вартість становитиме 25 гривень», — повідомив генеральний директор видавництва «Граніт-Т» Володимир Пузіков. Крім того, частину книжок буде розповсюджено безкоштовно. Передбачається, що в рамках проекту «Вчися перемагати», Сергій Бубка та автори книги Григорій Палій та Олександр Мащенко відвідають декілька середніх загальноосвітніх закладів, поспілкуються з дітьми та подарують їм ці книжки.

Газета: 
Рубрика: