Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

...Яку Україну люблять росіяни?

20 січня, 2010 - 00:00

Спецвипуск «Дня» «Яку Росію ми любимо?» («День» №50 від 25 березня 2009 року), який запам’ятався нашим читачам і де були вміщені цікаві думки наших найкращих авторів, читають в Росії. Цікаво, що ідея нашого спецвипуску викликала великий інтерес у редакторів «Российской газеты» — офіційного видання російського уряду (http://www.rg.ru). 12 січня цей спецвипуск з передмовою головного редактора «Дня» Лариси Івшиної з’явився на шпальтах цього видання.

«...Він (спецвипуск. — Ред.) з’явився як реакція на результат дослідження громадської думки в Росії. Ми в Україні зі здивуванням виявили, що за останній час ставлення росіян до українців дуже змінилося: в рейтингу ворогів наша країна, виявляється, займає третє місце після США та Грузії. Зрозуміло, виникло питання: чи то Україна зробила помилки, що призвело до стрімкого погіршення відносин з сусідами? Чи то Росія щось зробила зі своїми громадянами? І через це нас не може не хвилювати те, що відбувається в Росії, й те, чи не стануть російські лідери заручниками виплеканої ними ж громадської думки... Якщо відкинути всі політичні чи будь-які інші упередження, українці та росіяни — тісно пов’язані між собою нації, їхній історичний шлях тим чи іншим чином перетинався, перетинається і буде перетинатися. Питання в іншому: яка Росія сьогодні нам потрібна, якою вона буде завтра? Якою ми хочемо її бачити? Зрештою, яку Росію ми любимо?» — йдеться в передмові Лариси Івшиної.

Серед тих, чиї думки з нашого спецвипуску відібрали для публікації російські колеги, — Володимир Панченко, Оксана Пахльовська, Ігор Пасічник, Юрій Щербак, Іван Дзюба, Ела Лібанова — солідний колектив українських інтелектуалів, добре знайомих нашим читачам.

Колеги з «Российской газеты» натомість звернулися до своїх читачів з пропозицією відповісти на запитання: «Яку Україну ви любите?» з умовою, що цей проект буде одночасно опубліковано в «Российской газете» в Москві та в «Дні» в Києві. Стежте за «Днем».

Газета: 
Рубрика: