Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Війна за... сміття

У заручниках — одесити
15 січня, 2010 - 00:00

Початок поточного року в Одесі було відзначено появою в місті великих сміттєвих куп. Вони виникли на місцях, де раніше стояли контейнери для побутових відходів фірми «Союз». Все це пов’язують із черговим витком передвиборної кампанії в місті, оскільки засновник фірми — лідер скандальновідомої партії «Родина» і господар телекомпанії АТВ — Ігор Марков. Він же — один із головних опонентів нинішнього міського голови Едуарда Гурвіца.

Спочатку творцем фірми «Союз» був Василь Сєрих, який керував міським підприємством — сміттєвим звалищем ще з радянських часів. Ігор Марков декілька років був одружений із дочкою Василя Сєрих.

«Було все нормально, поки я займався організаційними питаннями. Але спокійно працювати мені дали недовго. Незабаром я став жертвою розбійного нападу за участю охорони Ігоря Маркова. Вони мене сильно побили. Досі відчуваю дискомфорт. Спостерігаю втрату зору і слуху. Це було натуральне рейдерство. Він викинув мене з фірми «Союз». Та й одружувався з моєю дочкою він лише заради того, аби увійти до нашої родини і забрати мій бізнес, у якому я пропрацював 20 років», — розповів Василь Сєрих.

Фірма «Союз» 10 років тому ще при колишньому міському голові Руслану Боделані отримала в оренду на 49 років полігон твердих побутових відходів. Компанія займає понад 80% сміттєвого ринку міста. Проте, 30 грудня житлово-комунальні підприємства Одеси відмовляються продовжити договори з «Союзом». А 31 грудня Едуард Гурвіц скасував розпорядження Боделана про передачу в оренду полігону. Причина — відповідний протест прокурора міста, який вважає, що підписуючи ці розпорядження колишній міський голова Одеси «вийшов за рамки власних повноважень, одноосібно прийнявши ухвалу, яка перебуває у винятковій компетенції Одеської міської ради». Крім того, комісія, яка працювала на полігоні в грудні, знайшла порушення в роботі фірми. Полігон передали комунальному підприємству «Одескомунтранс», яке тепер замість «Союзу» і займається вивозом сміття.

«Компанія «Союз» шантажувала місто і використовувала в політичних цілях техніку для вивозу сміття. Всі бачили, як ця техніка блокувала Прокуратуру, блокувала Представництво комунальної власності міськради — це грубі порушення, які було відзначено. Плюс грубі порушення було допущено при експлуатації звалища. Таким чином, створено небезпечну екологічну «бомбу» поблизу міста. Ця справа розслідуватиметься. Там застосовувалася рабська праця. Я гадаю, що винних у цьому буде суворо покарано відповідно до українського законодавства», — прокоментував події міський голова Едуард Гурвіц.

Представники фірми «Союз» стверджують, що їхні контейнери крадуть. Керівництво компанії говорить про те, що не дорахувалося 260 сміттєвих контейнерів.

Так чи інакше, але заручниками війни виявилися одесити. Місто наповнилося сміттєвими відходами, які не встигають вивозити. Прибічники Маркова і Гурвіца звинувачують один одного в цій ситуації. Перед міськвиконкомом і телекомпанією АТВ пройшли акції з демонстративним викиданням сміттєвих пакетів під двері цих організацій.

Проте, в ході протистояння розкрився ще один факт. У ефірі телеканалу «Круг» прозвучала інформація про те, що на території звалища використовувалася рабська праця безпритульних. Люди перед камерами розповідали не лише про рабську працю, але й про неодноразові вбивства рабів на звалищі. Втім, цю інформацію керівництво «Союзу» називає фальсифікацією. А в питанні обіцяють розібратися правоохоронні органи.

А доки в місті йде сміттєва війна, одесити продовжують скидати пакети з відходами прямо на землю, оскільки бракує контейнерів. Втім, міська влада обіцяє, що до кінця місяця в Одесі з’явиться достатня кількість контейнерів, які забезпечать приватні структури.

Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса
Газета: 
Рубрика: